Ministar Ružić – Počelo PISA testiranje u Srbiji

0
115

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da će PISA testiranje u Srbiji, koje je juče počelo, doprineti unapređenju obrazovnog sistema, uz očekivanje da će rezultati biti na nivou prethodnog iz 2018. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će PISA testiranje u Srbiji, koje je juče počelo, testiranjem čitalačkih kompetencija, prirodnih nauka, matematike i kreativnog mišljenja doprineti tome da bude ustanovljeno dokle je naš  obrazovni sistem dospeo. Imaćemo povratnu informaciju i još više materijala kako da unapredimo naš obrazovni sistem, rekao je prvi potpredsednik Vlade. On je podsetio na to da je nakon prethodnog testiranja iz 2018. godine nacionalni PISA centar, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, počeo da radi na obrazovnim standardima za 13 predmeta u osnovnim školama, koji će biti završeni do kraja godine, a nakon toga slede obuke za nastavnike. To će svakako uticati na buduće rezultate na PISA testiranju, rekao je Ružić i dodao da očekuje da sadašnji rezultati budu na nivou prethodnih ili za nijansu bolji.

On je rekao da je obrazovni sistem u Srbiji tokom pandemije koronavirusa pokazao adaptibilnost, sposobnost, inovativnost i kreativnost, i to zahvaljujući sposobnosti nastavnika i disciplini učenika, ali i ulozi Vlade i svih resora koji su bili uključeni u obezbeđivanje potrebnih alata za onlajn nastavu. Prvi potpredsednik Vlade je naglsaio da pandemija ostavlja određeni uticaj i da će se refleksija tog uticaja uočiti na PISA testiranju ne samo u Srbiji, već i u ostale 84 države u kojima se sprovodi istraživanje.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naveo je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u januaru 2020. godine počelo izmenu standarda i da se rezultati tih promena mogu očekivati za četiri do osam godina.

PISA istraživanje trajaće do 18. aprila, a testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola, koje su izabrane metodom slučajnog uzorka. Tokom testiranja učenici će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Istraživanje se sprovodi od 2000. godine, a Srbija je učestvovala u istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine. PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here