Vučić – Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane u Adaševcima

0
132

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, prisustvovali su polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima, kod Šida.

Danas je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima, kod Šida, a svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto. Predsednik Vučić se zahvalio mađarskim prijateljima, ističući da je dobro imati gosta i prijatelja kao što je ministar inostranih poslova Sijatro, posebno u vreme opšte političke histerije i u eri u kojoj niko nikoga ne sluša i podvukao da u poslednjih deset godina Srbija i Mađarska gaje prijateljske odnose, koje potvrđuju i ekonomski pokazatelji. Predsednik Srbije je rekao da zabrana uvoza ruskih energenata nije pitanje osude invazije  na Ukrajinu ili ne, već pitanje života naših ljudi i ukazao na komplikovanost energetske situacije Srbije, koja je između Bugarske i Mađarske.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je ocenio da su Srbi i Mađari narodi koji znaju značaj mira i da su pokazali da se iz odnosa opterećenih istorijskim događajima može preći na odnose partnerstva, prijateljstva i dobre ekonomske saradnje. On je najavio da će se u fabrici u Adaševcima proizvoditi više od milion tona stočne hrane na godišnjem nivou, što će omogućiti izvoz i biće time profitabilan posao za obe ekonomije. Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra za pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje. Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 6,3 miliona evra, dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra. UBM grupa je na mađarskom tržištu vodeća kompanija za proizvodnju stočne hrane, koja je u potpunom mađarskom vlasništvu, a bavi se proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kao i trgovinom sirovina za njenu proizvodnju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here