Vučić – Svečano otvaranje novoizgrađene zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje

0
186

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja novoizgrađene zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i poručio da je ponosan na naše lekare koji ne žive za svoj komfor, već za zdravlje naših građana.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja novoizgrađene zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i tom prilikom zamolio lekare i osoblje Instituta da se posvete tome da nestanu liste čekanja i zahvalio im za sve spasene živote. On je rekao da je zahvalan svim zaposlenima koji su izrazili zadovoljstvo izgledom Instituta u vreme kad je teško čuti reči pohvale. Predsednik Vučić je dodao i da je zapazio neadekvatne kapacitete za parking, te da će morati da bude napravljena nova garaža koja će opsluživati Institut, kao i da se razmatra izgradnja heliodroma. On je istakao da je ponosan što imamo lekare koji žive za zdravlje svojih sugrađana i što je kod njih danas prepoznao strast prema spasavanju života i dodao da nije lako održavati sve savremene bolnice, ali da će država to uraditi. Vučić je u Institutu obišao i Centar za monitoring, jedini takav u Srbiji, budući da, kako su mu preneli zaposleni, samo još dve ustanove u zemlji imaju takav vid monitoringa za pacijente, ali ne i sam Centar kakav postoji na “Dedinju 2”. Monitoring omogućava da stručni tim prati stanje pacijenata sa srčanom insuficijencijom ili nekim drugim oboljenjem, koji se nalaze kod kuće, a svaki poremećaj u njihovom stanju se šalje putem 3G mreže, kako bi lekari zatim reagovali. Putem ovog centra može da se prati 120 pacijenata.

Direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić je istakao da je ta ustanova konačno postala celovit sistem i dodao da je do velelepne zgrade doveo napor države, ali i ljubav zaposlenih prema Institutu. On je istakao da je sa najmodernijom opremom “nebo granica” i da će pospešiti prevenciju kardio-vaskularnih bolesti. Bojić je istakao da će već u ponedeljak biti urađen prvi operativni zahvat, a u utorak čak 21 operacija na otvorenom srcu u toku jednog dana i osvajanje evropskog rekorda.

Na 14.000 kvadratnih metara, na četiri sprata i 108 bolničkih kreveta, u četiri operacione sale i jednoj hibridnoj sali, u najsavremenijim uslovima, lečiće se oboleli od kardioloških i vaskularnih bolesti. U izgradnju novog dela Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Vlada Srbije je uložila 42.8 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here