Dačić – Sastanak sa delegacijom Evropske mreže organizacija za praćenje izbora

0
36

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas delegaciju Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, na čelu sa šefom misije Pjerom Peitjeom.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je tokom sastanka sa delegacijom Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, da Srbija pridaje značaj demokratskom procesu izbora, kao i instituciji posmatrača. Istakao je da su pozivna pisma za upućivanje posmatračkih misija poslata brojnim međunarodnim organizacijama i napomenuo da će i određeni broj nevladinih organizacija učestvovati u posmatračkom procesu predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora što je izuzetno važno za legitimnost čitavog procesa.

Šef misije Evropske mreže organizacija za praćenje izbora Pjer Peitje rekao je da Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) je međunarodna mreža od 21 vodeće neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije iz 17 zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije. Objasnio je da je ova organizacija do sada imala 40 izbornih misija u 10 različitih zemalja, kao i da su njihovi posmatrači već registrovani za predstojeće izbore u Srbiji. Peitje je takođe rekao da je u cilju misije ENEMO-a da se pre izbora sastane sa predstavnicima institucijama i političkim akterima koji učestvuju u izbornom procesu, kako bi sastavili što objektivnije izveštaje o istom.

Sagovornici su razgovarali o primeni novih zakonskih rešenja koja su nastala kao rezultat dogovora postignutog u okviru dva koloseka međustranačkog dijaloga, ali i kao odgovor na preporuke ODIHR nakon parlamentarnih izbora iz juna 2020. godine.

Predsednik Narodne skupštine rekao je da je Narodna skupština spremna i otvorena za saradnju sa svim posmatračkim misijama do kraja ovog procesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here