Zahtevi poljoprivrednika Banata povodom zabrane izvoza pšenice i kukuruza

0
129

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputio je pismo predsedniku države i premijerki u kom traži hitan sastanak, najkasnije do 18. marta, a povod je zabrana izvoza pšenice i kukuruza, kojoj se poljoprivrednici protive.

Prema rečima zrenjaninskog poljoprivrednika Slavka Vukova, pismo sa zahtevima poljoprivrednika iz Banata je poslato na dve adrese jer je na prošlom sastanku, kom su prisustvovali premijerka, ministar finansija i ministar poljoprivrede na pitanje ratara da li će doći do zabrane izvoza ratarskih proizvoda, odgovorio kategorično ne. „Zbog neispunjenja datog obećanja i dodatnog otežavanja položaja poljoprivrednika ovom uredbom, prinuđeni smo da tražimo ispunjenje stopiranih zahteva od ove Vlade“, istakao je Vukov. U pisanom zahtevu poljoprivrednika navodi se da je Uredbom Vlade RS o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja naneta velika šteta poljoprivrednicima a naročito ratarima. Poništen je princip da o cenama njihovih proizvoda odlučuje tržište, a ako nema izvoza onda se na domaćem tržištu pojavljuju viškovi ovih proizvoda, a cena istih pada, navodi se u pismu predsedniku i premijerki Srbije.

Poljoprivrednici kažu da će novom Uredbom biti oštećeni finansijski i sprečeni da opstanu u daljoj proizvodnji. Sprečeni i onemogućeni će biti zato što plaćaju đubrivo i gorivo po svetskim cenama koje prate svetske trendove. Umanjenje cene euro dizela i stopiranje na ceni od 179 dinara ne zadovoljava gubitak na ceni kukuruza i pšenice koja je manja za 20 dinara po kilogramu u odnosu na cene na berzi u Budimpešti. Kako su istakli svesni su potrebe da se za domaće tržište sačuvaju neophodne količine ovih proizvoda koje su se mogle rešiti povećanjem i kupovinom za robne rezerve Republike Srbije.

Poljoprivrednici u svom pismu podsećaju predsednika i premijerku da je podrška države poljoprivrednoj proizvodnji nedovoljna i suviše mala i najmanja gledajući zemlje regiona te da bi ispunjenje zahteva poljoprivrednika omogućilo stočarima da prevaziđu rast cene ratarskh proizvoda i povećalo cenu mesa i mleka koje su direktno ugrožene nekontrolisanim uvozom.

Kako su naveli, radi dobrobiti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i očuvanja sela, Vlada Srbije treba da ispoštuje sledeće zahteve – da ukine uredbu o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, brašna i suncokretovog ulja; da ukine akcize za euro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva; da isplati subvencije po 200 evra po hektaru, i omogući redovnu i brzu isplatu subvencija, kao i isplatu svih zaostalih neisplaćenih subvencija i isplatu budućih subvencija u roku od 45 do 60 dana od dana podnošenja zahteva; da reguliše uvoz smrznutog mesa iz inostranstva, da reguliše nekontrolisani uvoz mleka u prahu i omogući poljoprivrednicima točenje goriva van rezervoara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here