Međunarodni sajam hortikulture, 27. po redu, 25. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“,  10. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme i 6. Izložba organske proizvodnje  „Organic“ BeoPlantFair održaće se ove godine od 07. do 11. aprila na Beogradskom sajmu u hali 3.

Iako poznatiji kao „Bašta srca sajma“, Sajam hortikulture sa izložbama okuplja izlagače – pojedince, udruženja, zemljoradničke zadruge, privredne organizacije – iz raznih oblasti hortikulture: voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, organskog bilja, uzgajanja cveća i cvetnog materijala, pčelarstva, uzgoja i održavanje zelenih površina, pejzažne arhitekture, nove opreme i mehanizacije koja se koristi u cvećarstvu, ukrasnom parkovskom i baštenskom bilju, i dr. Sve njih Sajam hortikulture okuplja u zajedničkoj misiji očuvanja prirodne sredine, zdravog života, kao i efikasnog i racionalnog iskorišćavanja sve oskudnijih prirodnih resursa.

Na jednom mestu okupiće se veći broj izlagača iz zemlje i inostranstva, koji će predstaviti aktuelnosti i dostignuća u gotovo svim robnim grupama iz oblasti hortikulture – od sadnog materijala, semenske robe, dekorativnih biljaka, proizvodnje i prerade voća i povrća, organskog bilja ili dizajniranja enterijera pa do zalivnih sistema, opreme za navodnjavanje i pribora za zalivanje, plastenika, mehanizacije, opreme i pribora za hortikulturu, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, posuda za sadnju i dekoraciju biljaka, stručne literature itd. Izložba „Darovi prirode“ ponudiće čajeve i meleme, lekovito i aromatično bilje, med i preparate od meda, gljive i šumske plodove, fitokozmetičke i fitofarmakološke preparate.

Na sajmu će moći da se izabere i kupe iz bogatog asortimana sadnice voća, cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusi, sezonsko cveće, začinsko i aromatično bilje, kao i rasadi povrća. U najavi je i poklanjanje 650 sadnica borovnica od strane kompanije Superior, DOO, Velika Plana.

Ovo je četrnaesta godina kako je Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj Sajma hortikulture. Smatraju da je ovo prava prilika da se predstave proizvođači iz oblasti hortikulture, koji dolaze iz cele Srbije. Upravo ovaj sajam je prilika da mnogi proizvođači izađu iz lokalnih okvira, da pronađu svoje mesto na tržištu i da u nekoj od narednih godina dobiju priliku da se pojave možda i na inostranom tržištu.

Ministarstvo poljoprivrede je Sajam hortikulture ove godine podržalo sa 3 miliona dinara i sa zadovoljstvom će podržavatiti i pomoći i u budućnosti manifestacije ovakvog tipa, koje promovišu srpsku poljoprivredu i srpske proizvode i nastaviti uspešnu saradnju sa Beogradskim sajmom.