Profesor ekonomije Miodrag Zec o novom modelu eFiskalizacije

0
168

Profesor ekonomije Miodrag Zec je izjavio da je fiskalizacija najjača borba protiv sive ekonomije a plaćanje poreza jedno civilizacijsko pitanje gde ljudi kažu: Ja plaćam, znam šta plaćam i plaćam dobrom voljom.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je da je novi model eFiskalizacije možda i najjače oružje u borbi protiv sive ekonomije. Prema njegovim rečima sve radi savršeno, plaćanje je u gotovini ili sa karticom i izdaje se fiskalni račun. Svaki račun ima QR kod, a telefonom može da se proveri da li je taj račun ispravan. Nema produženja krajnjeg roka i do 30. aprila svi koji su u obavezi moraju da se fiskalizuju i od 1. maja će morati da rade po novom sistemu. Miodraga Zeca, profesora ekonomije, pitali smo šta misli o novom modelu eFiskalizacije i da li je saglasan sa ministrom da je to najjače oružje u borbi protiv sive ekonomije.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, više od 130.000 privrednih društava se prijavilo za novi sistem fiskalizacije, a svi koji su u obavezi da se fiskalizuju moraju to uraditi do 30. aprila. Mali je istakao da je država izašla u susret onima koji još nisu uzeli subvenciju za nabavku fiskalne kase i produžila rok za prijavu do 5. aprila preko portala Poreske uprave i naglasio da će  svako ko se nije prijavio u prvom roku, dobiti subvenciju države – 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra po prodajnom mestu, tako da će država u potpunosti pokriti troškove nabavke novih fiskalnih kasa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here