Ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je danas crkvu Ružicu na Beogradskoj tvrđavi, gde je sa sveštenstvom razgovarao o obnovi kapele i oltara Svetog Đorđa, zaštitnika srpske vojske.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je danas crkvu Ružicu na Beogradskoj tvrđavi, jednu od najstarijih u Beogradu koja je nekada služila kao vojni hram, gde je sa sveštenstvom razgovarao o obnovi kapele i oltara Svetog Đorđa, zaštitnika srpske vojske. Ministar Stefanović je istakao da je važno da očuvamo i poznajemo našu istoriju, između ostalog, i kako bi znali odakle smo i kakvi su junaci bili naši preci, ali i kako bi nam iskustva i iskušenja kroz koja su prolazili bili nauk i vodilja u izgradnji bolje budućnosti. On je istakao da je duhovno i kulturno nasleđe koje se nalazi u crkvi Ružica u tom pogledu izuzetno značajno. Starešina crkve protojerej Vladimir Vukašinović ukazao je na povezanost crkve i vojske tokom perioda obnavljanja i razaranja koje su obeležili njeno postojanje, a osvrnuo se tom prilikom i na značaj verske službe u Vojsci Srbije i dosadašnju saradnju dve institucije.

Crkva Ružica smeštena ispod Zindan kapije smatra se najstarijom beogradskom crkvom. Istorija je zabeležila da je nekoliko puta rušena i obnavljana, a u periodu od 1867-1869. godine pretvorena je u vojnu crkvu gde su služili vojni sveštenici Beogradskog garnizona kopnene vojske i mornarice. Teško je stradala u vreme Prvog svetskog rata 1915. godine, a temeljno je obnovljena i uređena 1925. godine, zahvaljujući prilozima Beograđana, kada je i dobila svoj sadašnji izgled. Budući da je predstavljala vojno svetilište, deo enterijera Ružice čini i masivni polijelej od trofejnog oružja iz Prvog svetskog rata, koji je izradio Vojno-tehničko zavod Kragujevac (današnji TRZ Kragujevac), jedinstven u svetu jer su u izradi korišćene austrougarske granate, puščani i pištoljski metak i srpske oficirske sablje, sa idejom da vosak sveća koji neprekidno kaplje na oružje, poput suza, prenese poruku da rat i njegovo bezumlje ne smeju nikada da se ponove. Ikonu na ulazu u kapelu Svetog Đorđa, čija se obnova planira, takođe, je izradio TRZ Kragujevac. Na ulazu u crkvu nalaze se dve bronzane statue koje predstavljaju dva srpska vojnika, jedna predstavlja srednjovekovnog kopljanika iz vremena cara Dušana, a druga srpskog pešadinca iz Prvog svetskog rata. Ove skulpture izlivene su od topovskih čaura. U Ružici su do danas sačuvane dve od nekadašnjih šest ikona koje su srpski vojnici tokom Prvog svetskog rata i doneli sa sobom iz Bizerte u Tunisu, po povratku u otadžbinu.