Vučić se sastao sa šeficom Misije UNMIK

0
103

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao uoči sednice SB UN na kojoj će se raspravljati o izveštaju Generalnog sekretara Gutereša o radu UNMIK-a.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova i Metohije. U tom kontekstu, predsednik je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN 20. aprila, biti fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Kosovu i Metohiji, koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad. Predsednik je istakao da aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona. Predsednik je podsetio i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Šefica Misije UN na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade naglasila je da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija jasno određeni, te da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga. Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje. Šefica misije UNMIK Karolin Zijade čestitala je predsedniku Vučiću na izbornoj pobedi i izrazila uverenje da će Srbija nastaviti produktivnu i dobru saradnju sa UNMIK-om i u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here