Miladin Ševarlić – Poskupljenje inputa dovešće do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda

0
71

Ovogodišnja prolećna setva, usled poskupljenja i zabrane izvoza, predstavlja podvig za mnoge poljoprivrednike.prema procenama predsednika Društva srpskih domaćina i nekadašnjeg narodnog poslanika Miladina Ševarlića poskupljenje inputa u poljoprivredi neminovno će dovesti i do poskupljenja poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

Cene đubriva će u 2022. godini ostati veoma visoke što će imati velike posledice na useve, novu žetvu i globalno snabdevanje hranom. Uz to se evropski poljoprivrednici suočavaju i sa povećanjem troškova stočne hrane, goriva i drugih roba. Cene prirodnog gasa koji se koristi u proizvodnji đubriva diktiraće dalji rast cena u toku vegetacije. To bi u ovoj godini moglo da dovede do njihove manje kupovine jer poljoprivrednici strahuju da vrednost žitarica neće moći da pokrije troškove proizvodnje. Zbog toga će prinosi biti manji. kako će izgledati ovogodišnja poljoprivredna sezona pitali smo predsednika Društva srpskih domaćina i nekadašnjeg narodnog poslanika Miladina Ševarlića.

Ovogodišnja prolećna setva predstavlja pravi poduhvat za mnoge poljoprivrednike. Osim poskupljena đubriva i goriva, zabrane izvoza, poljoprivrednici imaju problem i sa sušom. Mnogi odustaju od setve, a malo je onih koji očekuju dobre prinose ove godine. Situacija sa nedostatkom đubriva dovela je u nepovoljan položaj poljoprivrednike širom sveta. Cena veštačkog đubriva je ove godine skuplja za čak 4 puta, a poljoprivredni proizvodi jesu poskupeli ali od 30 do 50 % što je, kako ističu poljoprivrednici, već jedna ozbiljna razlika. Kako navode, u ovogodišnjoj proizvodnji fokusiraće se na one kulture koje zahtevaju manje ulaganja i manje djubriva.

Predsednik Društva srpskih domaćina i nekadašnji narodni poslanik Miladin Ševarlić je komentarišući poskupljenja u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao da je, na svu sreću, zemlja u Srbiji većinski u rukama porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i da građani ne moraju da strahuju od gladi, ali je istovremeno napomenuo da treba da strahuju od kupovne moći kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi jer će poskupljenja inputa dovesti do poskupljenja poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here