Petar Bošković – Srbija nikada nije imala osvajački poriv

0
106

U doktrini svake vojske sasvim je normalan plan obnove i modernizacije naoružanja. U zemljama regiona postoji određen strah od jačanja vojske Srbije koji je sasvim neutemeljen jer Srbija nema osvajačkih aspiracija već svoju vojsku modernizuje samo za eventualne odbrambene potrebe.

Predsednik Crne Gore MIlo Đukanović rekao je da naoružavanje Srbije uvek zabrinjava i “pojačava osećaj ugroženosti i bezbednosti u Evropi”, a kosovski premijer Aljbin Kurti da se Srbija naoružava “jer se plaši da će ostati sama“. Na optužbe iz regiona povodom nabavke naoružanja iz Kine odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je u poslednjih šest meseci ubrzana kampanja žigosanja Srbije, koja dolazi iz pojedinih centara moći, ali pre svega iz dela regiona koji svoj uspeh uvek vidi u neuspehu i propasti Srbije. Kako komentariše izjave Đukanovića i Kurtija, ali i odgovor predsednika Srbije pitali smo Petra Boškovića, bivšeg načelnika Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija povodom toga što je Srbija nabavila naoružanje iz Kine. Rekao je da je legalna i transparentna nabavka kineskog sistema FK-3(HQ-22) koja služi za protivvazdušnu odbranu iskorišćena da bi se reklo da Srbija ugrožava mir u regionu.

“Taj naš sistem služi za uništavanje krstarećih raketa, neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije, pa se pitam, kako time ugrožavamo i Prištinu ili, još bolje, kako na takav način ugrožavamo Podgoricu”, rekao je Vučić i pojasnio da se Srbija isključivo bavi osiguravanjem zemlje za odbrambene potrebe.

Bivši načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković se složio u potpunosti s takvim predsednikovim ocenama i istakao da Srbija nikada nije imala osvajački poriv u svom nacionu i da zato zemlje u regionu ne treba da se plaše njenog naoružavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here