Željko Bodrožić – U poplavi lažnih vesti veoma je teško prepoznati istinu

0
59

Medijska pismenost veoma je važna za opšte obrazovanje ali je nedovoljno prisutna u opštoj populaciji koja jako teško razlikuje lažne od istinitih vesti. O tom fenomenu smo razgovarali sa predsednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željkom Bodrožićem.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić i urednica “Istinomera” Milena Popović izjavili su u emisiji “Dan” uživo da je ratna situacija, kao što je sada u Ukrajini, veoma “plodno tlo” za širenje dezinformacija i da novinari treba da obrate dodatnu pažnju kako bi proverili verodostojnost informacija. “U ovakvim vremenima dosta je lako ‘okliznuti’ se na nešto što je lažna vest i nešto što je izmišljeno”, smatra Popović. “Mnogo informacija ima koje su lažne ili poluistinite. Treba biti oprezan”, ističe Bodrožić. Željka Bodrožića smo zamolili da da savet građanima kako da razlikuju istinite od lažnih vesti.

Govoreći o izvešavanju tabloida, Bodrožić je dodao da su oni „nastavili da rade ono što su radili do sada“. „Oni su samo promenili temu, pristup je isti. Način izveštavanja je isti i to je taj jednostrani pristup. Ovde se samo nastavilo navijanje za jednu stranu. Mi imamo medije koji sakrivaju istinu, i lažu na dnevnom nivou za korist vladajuće partije. A mediji koji su naklonjeni Vučiću i naprednjacima su uglavnom naklonjeni i Rusiji. Oni primenjuju isti nivo ‘novinarstva’ kao do sada, laž, targetiranje i preuveličavanje. Ono što tu isijava je mržnja prema drugoj strani“, ističe Bodrožić i dodaje da „što je veća nesreća – to su oni još zlobniji“. Bodrožić ocenjuje da su „društvene mreže i čaršija legitimna mesta za širenje neproverenih vesti“, ali upozorava da su mediji „registrovani i moraju se ponašati u skladu sa zakonima, i to je ono što ih odvaja od društvenih mreža , glasina i čaršijskih priča“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here