U Narodnom muzeju u Zrenjaninu juče je predstavljena izložba „Matija“ posvećena akademiku Matiji Bećkoviću koju slobodno možemo nazvati kulturnim događajem ove sedmice.

Zrenjaninska publika u prepunom Malom salonu Narodnog muzeja toplo je dočekala pesnika i akademika Matiju Bećkovića na otvaranju izložbe koju je autorka Dragana Tipsarević iz Kraljeva jednostavno nazvala „Matija“. Postavka je nastala još 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja „Gusle slave Matiju“ koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara „Žiča“ i „Udruženje klasična tradicija“. Izložba je u međuvremenu dopunjavana i obišla je nekoliko gradova u Srbiji, a obuhvata 33 panoa na kojima se hronološki može pratiti biografija Matije Bećkovića, od mladosti pa do sadašnjosti.

Pored brojnih gostiju koji su govorili o liku i delu Matije Bećkovića, na otvaranju izložbe čule su se i gusle narodnog guslara Radovana Pekovića. Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do desetog maja do kada zrenjaninska publika ima prilike da se upozna sa albumima sećanja jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.