Zrenjanin – Otvorena izložba o Matiji Bećkoviću

0
61

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu juče je predstavljena izložba “Matija” posvećena akademiku Matiji Bećkoviću koju slobodno možemo nazvati kulturnim događajem ove sedmice.

Zrenjaninska publika u prepunom Malom salonu Narodnog muzeja toplo je dočekala pesnika i akademika Matiju Bećkovića na otvaranju izložbe koju je autorka Dragana Tipsarević iz Kraljeva jednostavno nazvala “Matija”. Postavka je nastala još 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja “Gusle slave Matiju” koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara “Žiča” i “Udruženje klasična tradicija”. Izložba je u međuvremenu dopunjavana i obišla je nekoliko gradova u Srbiji, a obuhvata 33 panoa na kojima se hronološki može pratiti biografija Matije Bećkovića, od mladosti pa do sadašnjosti.

Pored brojnih gostiju koji su govorili o liku i delu Matije Bećkovića, na otvaranju izložbe čule su se i gusle narodnog guslara Radovana Pekovića. Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do desetog maja do kada zrenjaninska publika ima prilike da se upozna sa albumima sećanja jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here