Miodrag Zarković – Rusija pobeđuje u Ukrajini

0
184

Stanje u ukrajinskom Donbasu je dramatično drugačije od onog kojeg može da se vidi u medijima, ruska operacija se razvija sa mnogo više uspeha nego što se vidi po zapadanim i srpskim medijima i malo je verovatan debakl koji Zapad priželjkuje, izjavio je novinar Miodrag Zarković.

Medijska slika koju kreiraju zapadni mediji o Ukrajini je prilično jednostrana i zamagljuje stvarnost, smatra novinar Miodrag Zarković koji je veoma dobro upoznat sa ruskom politikom.

Rusija je premestila najveći deo ofanzive na istočnu Ukrajinu, nakon što je povukla svoje snage iz regiona Kijeva. Lider Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je bitka za područje poznato kao Donbas počela i da u tome učestvuje veliki deo ruske vojske.  Šta je Donbas? Kada predsednik Putin govori o Donbasu, priča o području Ukrajine u kojem se proizvodio ugalj i čelik. A ono na šta zaista misli je ujedinjene dva velika istočna regiona, Luganska i Donjecka, koja se protežu od pre Marijupolja na jugu, pa do severne granice, piše BBC. U ovim oblastima uglavnom se govori ruski jezik, a Marijupolj je bio jedan od najproruskih gradova u Ukrajini. Ruske snage su tokom invazije opsedale Marijupolj i sravnile veći deo grada. Novinar Miodrag Zarković je nedavno bio u Donbasu pa smo iskoristili priliku da ga zamolimo da iz prve ruke prenese kakva je tamošnja situacija.

Ruski lider Vladimir Putin je više puta iznosio optužbe da je Ukrajina izvršila genocid na istoku.

Kada je rat počeo, skoro dve trećine istočnih regiona bilo je u ukrajinskim rukama. Nad ostatkom su preuzeli kontrolu ruski separatisti koji su 2014. godine proglasili formiranje Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), na samoj granici sa Rusijom. Oni u potpunosti zavise od ruske finansijske i vojne podrške.

Neposredno pre rata, predsednik Putin je priznao ta dva istočna regiona kao nezavisne od Ukrajine.

Ako bi Rusija osvojila oba velika regiona, to bi bilo veliko dostignuće Vladimira Putina.

Sledeći korak bi bio aneksija Donbasa, baš kao što je to Putin uradio sa Krimom.

Ako se ovo dostignuće dogodi pre 9. maja, Putin bi čak mogao da ga proslavi na Dan pobede, kada ruska vojska beležava poraz nacističke Nemačke 1945. godine.

Ruski lider u Lugansku već je govorio o održavanju referenduma u ​​„skoroj budućnosti“, iako ideja u ratnoj zoni deluje apsurdno, piše BBC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here