Pomoć države za prosvetare i naučne radnike

0
60

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će sutra i prekosutra zaposleni u prosveti, kao i naučni radnici, dobiti pomoć od države od po 10.000 dinara.

Pomoć države u iznosu od 10.000 dinara danas će dobiti zaposleni u školama od posebnog interesa, kao što su, na primer, Filološka, Matematička i Karlovačka gimnazija, kao i zaposleni u studentskim i učeničkim domovima, sutra će novac leći na račune zaposlenih u visokom obrazovanju i naučnim radnicima, a u petak, 29. aprila, zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ministar finansija Siniša Mali je objasnio da će ovaj vid pomoći dobiti više od 130.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja, za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara, i napomenuo da se država ne zadužuje kako bi isplatila navedenu pomoć. „Trenutno na računu imamo približno 160 milijardi dinara. Ovo je za nas investicija i isplaćujemo je od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga u BDP je 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta“, precizirao je ministar.

Mali je istakao da država nastavlja da pomaže i privredi i građanima i da će od 16. maja biti otvoren portal za prijavu za novu pomoć od 100 evra mladima, koja će biti isplaćena u prva tri dana juna. Ministar je najavio i da će se na sutrašnjoj sednici Vlade naći preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su oni u njihovoj nadležnosti.

On je, govoreći o uvođenju novog sistema e-fiskalizacije, naglasio da je za potpuni prelazak na taj sistem ostalo još četiri dana i dodao da je predmet fiskalizacije približno 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata. Mali je napomenuo da će svaki građanin moći da skenira račun telefonom i vidi da li je validan, istakavši da u ugostiteljskim objektima više nema razloga da neko pita da li želite da platite kešom ili karticom, već treba da se donese račun na osnovu kojeg ćete doneti odluku.

On je podsetio na to da se od 1. maja u javnom sektoru uvodi sistem e-faktura, pri čemu je naveo podatak da je 10.500 korisnika javnih sredstava, odnosno javnih preduzeća i lokalnih samouprava već u sistemu e-faktura. „Do kraja godine će i privatni sektor biti uključen, što će nam dati prostor da vraćamo PDV u roku od dan ili dva“, rekao je ministar i dodao da je to bio jedan od glavnih zahteva privrede jer se na taj način unapređuje poslovno  okruženje i konkurentnost privrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here