Sastali se Stefanović i Donfrid

0
89

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji boravi u Srbiji u sastavu delegacije pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se danas sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država general-potpukovnikom Majklom Hauardom, koji boravi u Srbiji u sastavu delegacije pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid. Ministar Stefanović i general-potpukovnik Haurad saglasili su se da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane sadržajna, da ide uzlaznom putanjom i da su njeni efekti vidljivi, kao i da prati strateški razvoj političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Stefanović je istakao da se ona u najvećoj meri realizuje kroz zajedničke vežbe i obuke naših oružanih snaga, što omogućava pripadnicima Vojske Srbije sticanje iskustava i veština koje doprinose podizanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njenoj većoj interoperabilnosti. Govoreći o učešću naših vojnika u mirovnim misijama EU i UN, on je istakao da je to još jedna od potvrda opredeljenosti naše zemlje za saradnju i očuvanje mira i stabilnosti kako u našem regionu, tako i u svetu. Ministar je, takođe, podsetio na misiju KFOR-a na našoj teritoriji i istakao dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, koja je za nas od izuzetnog značaja, naročito imajući u vidu da privremene prištinske institucije uporno izbegavaju da sprovedu međunarodno preuzete obaveze.

Sagovornici su se osvrnuli tokom sastanka i na evropske integracije naše zemlje i odnos Srbije prema Ukrajini. Tom prilikom ministar Stefanović se zahvalio SAD na kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, navodeći da je to spoljnopolitički prioritet naše zemlje. On  je, takođe, naveo da Republika Srbija principijelno poštuje međunarodno pravo i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji jer se rukovodi svojim interesima.

General-potpukovnik Hauard podsetio je da se vojna saradnja SAD i Srbije u najvećoj meri ostvaruje upravo posredstvom Evropske komande OS SAD, on je ocenio i da odnosi naših zemalja napreduju i izrazio nadu da će bilateralna saradnja u narednom periodu nastaviti da ide uzlaznom linijom. Kako je istaknuto na sastanku, broj poseta zvaničnika iz SAD Srbiji u poslednje vreme dovoljno govori o značaju koji SAD daju Srbiji kao ključnoj zemlji za stabilnost regiona. On je, takođe, ocenio da smatra podjednako značajnim unapređenje saradnje Srbije u oblasti odbrane sa EU, koliko i sa SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here