Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

0
135

Svečanom akademijom danas je obeležen Dan Biblioteke Matice srpske –najstarije srpske nacionalne biblioteke i prve javne naučne institucije tog tipa u Srbiji, koja, kako je ocenio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predstavlja jednu od najvažnijih tačaka na kulturnoj mapi naše zemlje.

Svečanom akademijom danas je obeležen Dan Biblioteke Matice srpske – najstarije srpske nacionalne biblioteke i prve javne naučne institucije tog tipa u Srbiji. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je je istakao da o značaju ove institucije govori podatak da se u njoj čuva četiri miliona publikacija na srpskom i na više od sto drugih  jezika, a da neke od njih spadaju u red najstarijih i najdragocenijih knjiga našeg jezika, što, kako je ocenio, izaziva divljenje i najdublje poštovanje.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović rekao je da su iskušenja savremenog čoveka sve veća, da su ljudi zaboravili na značaj knjige, i da je neophodno da se vratimo svetu knjige i svetu kulture.

Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, je rekao da Matica srpska daje stabilnost svemu onome na čemu treba da bude utemeljena i naša budućnost i naš sveukupni opstanak.

Ovom prilikom, prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, istoričarki književnosti, uručena je Nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“. Svečanoj akademiji prisustvovali su i članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Grada Novog Sada, kulturnih ustanova i druge zvanice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here