Pavle Grbović – Vrh Rusije bi trebalo da bude sankcionisan od strane Srbije

0
149

Srbija ima naravno određeni interes u saradnji sa Ruskom Federacijom  i Kinom, ali pre svega ima interes o saradnji sa Evropskom unijom i zato ruski vrh treba da bude sankcionisan, izjavio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Srbija balansira u spoljnoj politici između odnosa sa Kinom, Rusijom i Zapadom. O pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji pričali smo sa predsednikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da “želi da demantuje” spekulacije da je već dogovoreno da Srbija uvede sankcije Rusiji i to čini, kako je naglasila, “potpuno jasno i odlučno jer ništa nije obećano i dogovoreno”. „Uvek pričamo istinu građanima. Jedini je stav u ovom trenutku, stav našeg Saveta za nacionalnu bezbednost i Vlade, a to je da smo protiv uvođenja sankcija Rusiji kao i da poštujemo teritorijalni integriteta Ukrajine“, rekla je Brnabić, za Radio televiziju Srbije. Ona je navela da je teško braniti principijelni stav Srbije, ali se „to čini iz dana u dan, jer smo izloženi svakodnevno pritiscima“. Lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića pitali smo da li je stav koji Srbija zauzima prema Rusiji mudar i izbalansiran.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za londonski Fajnenšel tajms da uprkos pritiscima Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini. Aleksandar Vučić je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da Beograd neće “izabrati stranu” uprkos pozivima Evropske unije  da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa Briselom uključujući sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo (1999.) i uvelo nam sankcije“, rekao je Vučić. Fajnenšel tajms piše da je bombardovanje Srbije bilo intervencija kako bi se završio „krvavi rat na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etnički albanskih militanata“.

Srbija, kandidat za članstvo u EU, već dugo ima jake političke, ekonomske i bezbednosne veze sa Rusijom, koja je takođe snabdeva gasom i podržava Beograd u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, piše Fajnenšel tajms.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here