Petar Bošković – Zdravko Ponoš je dostojan političar

0
223

Mislim da je Zdravko Ponoš pokazatelj da u Srbiji još postoje ljudi koji zavređuju mesto predsednika države, rekao je Petar Boškovića, bivši načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković, koji je od 2005. do 2019. bio načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, rekao je da ga je “sramota kad vidi da pojedini generali pljuju svoje kolege”, precizirajući da se to odnosi na pljuvanje na generala Zdravka Ponoša i optužbe koje iznosi general Milorad Stupar. Kako komentariše kandidaturu Zdravka Ponoša na nedavno održanim predsedničkim izborima i koliko bi vojno lice moglo da bude korisno na mestu predsednika Srbije pitali smo Petra Boškovića, bivšeg načelnika Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Petar Bošković je naveo da je predsednički kandidat opozicione Ujedinjene Srbije Ponoš kao načelnik generalštaba „najviše povukao za najkraće vreme“ u trasformaciji i reorganizaciji vojske, „koja je bila ne samo neizbežna, nego i neophodna“.

„Ne kažem da nije bilo i grešaka, ali neke stvari poput ugovora o smanjenju broja ‘strela’ ili kasetnih bombi je potpisala država“, rekao je Bošković.

Pominjući “konflikt” tadašnjeg minista odbrane Dragana Šutanovca i Ponoša, Bošković je rekao da se tadašnji predsednik države Boris Tadić “odlučio za političku stranu a ne vojničku, i u skladu sa svojim ovlašćenjima smenio Ponoša, iako je za njega govorio da je najbolji general u regionu”.

Bošković je rekao da je Tadićev “najveći legat (kao ministra odbrane) činjenica da od tada počinje civilna kontrola vojske, što je izuzetno značajno”.

Za sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića je rekao da je kao ministar odbrane “poštovao Vojsku”, navodeći da “kao i Ponoš, brzo misli, vredan je ali su njihovi psihološki profili i karakteri različiti”.

Bošković je rekao da je vojska “Vučićevu odluku da Vulina postavi za ministra (odbrane) doživela kao šamar”.

“Julovsku filozofiju prebacio je na ministarstvo. Temeljno je poremetio sistem i oporavak će dugo trajati”, ocenio je Bošković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here