Pobuna prodavaca zbog fiskalnih kasa na pijacama

0
81

Fiskalne kase za preprodavce roba na pijacama u Srbiji neće biti uvedene 1. maja kako je prvobitno planirano, saopštili su predstavnici Udruženja pijačnih prodavaca.

Posle sastanka u Predsedništvu Srbije sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim, predstavnici pijačnih prodavaca rekli su da će u narednim nedeljama pokušati da zajedno sa vlastima dođu do rešenja kada su u pitanju fiskalne kase na pijacama. Pijačni prodavci održali su do sada nekoliko protesta zbog novog Zakona o fiskalizaciji, prema kojem su u obavezi da imaju fiskalne kase na tezgama, dok će poljoprivredni proizvođači, koji na tezgama nude sopstvene proizvode, nastaviti da posluju kao i do sada. Zakon će stupiti na snagu, ali ne i odredbe koje se odnosi na pijačne preprodavce. Tako su prekinuta višenedeljna preganjanja prodavaca na pijacama širom Srbije i nadležnih u ministarstvu finansije, koji su najavili punu fiskalizaciju pijaca od 1. maja, uz kazne od 300.000 do dva miliona dinara.

Ranije su iz Ministarstva finansija poručivali da je novo zakonsko rešenje „možda najjače oružje u borbi protiv sive ekonomije”, a deo pijačnih prodavaca zabrinut je da će im to zauvek promeniti način rada. „Ako budemo imali fiskalne kase, povećaće se državni nameti, moraćemo da uvedemo radno vreme, ali i da dolazimo na tezgu po najgorem mrazu, a više neće biti ni cenjkanja, ni veresije”, rekli su u Udruženju pijačnih prodavaca Opstanak.

Zakon o fiskalizaciji primenjuje se od 1. januara ove godine, a proširio je broj trgovaca koji su u obavezi da izdaju fiskalne račune. Osim pijačnih prodavaca, obavezao je frizere, kozmetičare i mnoge druge trgovce robama i uslugama da uvedu fiskalne kase. „Proširena lista trgovaca sada sadrži i one koji obavljaju elektronsku trgovinu na malo, posredstvom pošte ili interneta”, ističu iz Ministarstva trgovine. Novi obveznici dužni su da se usklade sa regulativom do 30. aprila, a promenile su se i same fiskalne kase.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here