Ivan Pajović – Pomoć države je čist populizam

0
104

Po mom mišljenu novčana pomoć države je čist populizam, 10.000 dinara nikome ne znači ništa osim kao pomoć za dan ili dva, ocenio je ekonomista Ivan Pajović.

U narodu su veoma popularne mere novčane pomoći koje vlast  daje s vremena na vreme, ali ekonomisti poput Ivana Pajovića upozoravaju da su takvi potezi na štetu ekonomije i da nas zadužuju a ne donose realnu korist ni građanima ni društvu.

Više od 130.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja dobilo je pomoć države u iznosu od 10.000 dinara, za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara. Ministar finansija Siniša Mali je tim povodom izjavio da se država ne zadužuje kako bi isplatila navedenu pomoć. „Trenutno na računu imamo približno 160 milijardi dinara. Ovo je za nas investicija i isplaćujemo je od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga u BDP je 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta“, rekao je Mali. Kako komentariše ovo davanje države, da li je ono opravdano i da li država ima dovoljno novca za ovo i druga najavljena davanja pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Ministar finansija Siniša Mali je objasnio da će ovaj vid pomoći dobiti više od 130.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja, za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara, i napomenuo da se država ne zadužuje kako bi isplatila navedenu pomoć.

„Mi se ne zadužujemo i u budžetu smo predvideli da nećemo ići na međunarodno tržište kapitala. Trenutno na računu imamo oko 160 milijardi dinara. Ovo je za nas investicija i isplaćujemo je od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga u BDP je 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta“, naveo je Mali.

„Podsetiću da su početkom godine 10.000 dinara dobili zaposleni u zdravstvu, a zatim su penzioneri dobili po 20.000 dinara, što je najveća ikada isplaćena jednokratna pomoć. Mladima od 16 do 29 godina isplaćena je pomoć od po 100 evra. Onda je predsednik Vučić rekao da će, ako bude prostora u budžetu, novac moći da očekuju i zaposleni u prosveti. Ima prostora ovog meseca i mi ispunjavamo obećanje, uprkos ogromnoj, globalnoj krizi“, rekao je Mali.

On je naveo da država nastavlja da pomaže i privredi i građanima, te da će od 16. maja biti otvoren portal za prijavu za novu pomoć od 100 evra mladima, koja će biti isplaćena u prva tri dana juna.

Najavio je i da će se na sednici Vlade naći preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su oni u njihovoj nadležnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here