Verski kalendar – Danas je Pobusani ponedeljak

0
99

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Pobusani ponedeljak, takozvani “Vaskrs za mrtve”, kada se sređuju grobovi preminulih a na groblja se iznose farbana jaja.

Devet dana od Vaskrsa, slavi se Pobusani ponedeljak, dan posvećen mrtvima. Pobusani ponedeljak je u narodu poznat kao ponedeljak posvećen mrtvim, na ovaj dan se farbana jaja iznose na groblja i daruju se mrtvi. Pobusani ponedeljak je, dakle, praznik namenjen upokojenima, i spada u jedan od zadušnih dana. Uvek pada u prvi ponedeljak posle Nedelje Antipashe – Tomine nedelje.

U periodu od Cvetne nedelje do Pobusanog ponedeljka, pravoslavni vernici ne izlaze na groblja (osim na sahrane), jer je ceo hrišćanski život u ovom periodu usresređen na događaje koji su se odigrali pre dve hiljade godina – Hristovo raspeće i vaskrsenje. Hramovi na današnji dan spominju mrtve, a održavaju se molitve na groblju. Izlazak na groblje je obavezan. Čiste se grobovi, pale se sveće, na grobove se nose farbana jaja. Ovo nije dan tuge zbog odlaska voljenih, nego je dan radovanja, jer se mrtvima prenosi radosna vest o vaskrsenju. Ta jaja se okucaju o spomenik i pokojnici se pozdravljaju sa “Hristos voskrese”!

Ovim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Vernici imaju običaj da na ovaj dan ostavljaju jaja i hranu na grobovima svojih voljenih. Međutim, savetuje se da se hrana daruje siromašnima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here