Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“, zatraživši da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Povodom Svetskog dana slobode medija granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Кoalicija za slobodu medija saopštili su da „bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji“, napominjući da su u medijskom mraku sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, a da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu. „Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika“, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu NUNS-a. Kako je navedeno, često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima. „Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri građani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva“, navedeno je u saopšenju.

UNS je naveo da će na Svetski dan slobode medija organizovati tradicionalnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“ u 11.55 sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) u Gračanici. U proglasu UNS traži da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost i poziva novinare i medijske radnike da bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“. On je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava. Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine. U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja. Hrvatska je zauzela 48. mesto i nalazi se u kategoriji „zadovoljavajućih“, dok je Slovenija na 54. mestu i spada u zemlje koje su „problematične“, kao i Severna Makedonija koja je na 57. mestu, Crna Gora na 63. i Bosna i Hercegovina na 67. mestu. U regionu Zapadnog Balkana od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu. Norveška u Evropi ostaje na vrhu Svetskog indeksa slobode štampe, pošto i dalje zauzima prvo mesto.