Vučić razgovarao sa predsednikom Irana

0
38

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem o bilateralnim odnosima i razvoju ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i trgovine, kao i u onim domenima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem i tom prilikom izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika. Predsednik Vučić je uputio molbu iranskom predsedniku za dogovor o dugoročnom snabdevanju Republike Srbije azotnim đubrivom, što će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, što je predsednik Irana prihvatio. Dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na ovu temu nadalje odvijati na ekspertskom nivou.

Sagovornici su kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, dok se razgovaralo i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podršku po ovom pitanju. Predsednik Raisi je još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za lično angažovanje na razvoju sveukupne saradnje.

Dvojica državnika su razgovarali i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni. Predsednik Raisi je pozvao predsednika Vučića da dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here