Zorana Mihajlović – Moramo da štedimo energiju

0
133

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, zbog čega je važno da svi racionalnije koristimo energiju i da štedimo.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu“, ali je poručila da to neće biti jednostavno jer će biti potrebno vreme da i EPS stane na noge posle kolapsa koji se desio decembra prošle godine. „Srbija će morati da donosi određene odluke i moraćemo svi da učestvujemo u procesu racionalizacije. Spremni smo za svaki scenario, ali je drugo pitanje koliko će to da nas košta, jer nema jeftine energije“ naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da svi moramo da shvatimo da energetska kriza nije nastala zato što mi nismo radili nešto dobro, već zato što se na globalnom nivou dešava kriza – sada zbog situacije u Ukrajini, a prethodno smo imali postpandemijsku krizu. „Neverovatno je da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa na grejanje, umesto da te količine imamo u skladištu. Naš odnos prema energiji mora da se promeni i da svi shvatimo da je energija najvažniji resurs, a mi nažalost nemamo takav osećaj“ rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, diverzifikacija snabdevača gasom je prioritet za Srbiju i završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine dobićemo mogućnost da gas dobijemo iz LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana, kao i da je plan da se povezujemo u gasnom sektoru i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom. Potpredsednica Vlade je ponovila da je veće korišćenje obnovljivih izvora energije  u proizvodnji energije način kako da budemo energetski dovoljni, nezavisni i bezbedni i da, ukoliko ne promenimo strukturu energetskog miksa, nećemo imati dovoljne količine energije u budućnosti, što će ugroziti nacionalnu bezbednost. „Srbiji su neophodni novi elektroenergetski kapaciteti, pre svega oni koji koriste obnovljive izvore energije  kako bi održala energetsku bezbednosti u narednih 20, 30 i 50 godina. Najveća greška će biti ako ne budemo gradili nove kapacitete, nego nastavimo da koristimo ugalj, a koristimo lignit najlošijeg kvaliteta i postojeće hidroelektrane. To neće biti dovoljno za razvoj države i za 20 godina ćemo imati problem“, rekla je ona.

Mihajlović je prenela da postoje zainteresovani investitori za izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana i da je neophodno da država obezbedi razvoj energetskog sektora. „Osnovna stvar je da imamo plan i da znamo šta hoćemo. Da li hoćemo razne lobije koji zarad sopstvenih interesa vraćaju energetiku unazad, ili hoćemo da se razvijamo? Da li hoćemo da profitiramo ili da gubimo? Sada je trenutak da odlučimo šta želimo u narednih 20, 30, 50 godina i da shvatimo da je za bezbednost države energetika podjednako važna kao i odbrana“, poručila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here