Milan St. Protić – Ukrajinci mnogo tvrđi orah nego što je Putin predvideo

0
260

Pokazalo se da su Ukrajinci mnogo tvrđi orah nego što je to Putin iz Moskve predvideo ali zbog toga trpi sama Ukrajina i biće potpuno razvaljena kada dođe do kraja ovog sukoba, rekao je istoričar Milan St. Protić.

Ulazeći u rat s ukrajinom Rusija se nadala da će brzo pokoriti tu zemlju, ali Ukrajinci su pokazali da su spremni da po svaku cenu brane svoju zemlju. Ukrajina se tragično razara a Zapad joj obezbeđuje naoružanje. O poziciji Srbije kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu porazgovarali smo sa istoričarem Milanom St. Protićem.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je članove te alijanse da obezbede više naoružanja za Ukrajinu, a ne samo odbrambeno protivtenkovsko i protivoklopno oružje. Stoltenberg je tokom samita ministara odbrane NATO-a, koji su se okupili u Briselu, pozvao saveznike da pruže dalju podršku naoružavanja Ukrajine lakim i težim naoružavanjem. On je rekao da zemlje članice, ali ne i NATO kao organizacija, isporučuju Ukrajini mnogo vrsta naoružanja i daju drugu podršku, ali da 30 saveznika može učiniti više. Stoltenberg insistira da je važno i da NATO ne bude uvučen u širi rat sa Rusijom. Kako komentariše dešavanja u Ukrajini, ali i stav koji je zauzela Srbija po tom pitanju pitali smo istoričara Milana St. Protića.

Iako Rusija sada koncentriše svoje napade na istok Ukrajine, NATO „ne vidi nagoveštaje“ da se cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da kontroliše celu zemlju promenio, rekao je generalni sekretar NATO -a.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka šefova diplmatije NATO saveznika, Stoltenberg je upozorio da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama.

„Ne vidimo nagoveštaje da su se Putinove ambicije promenile kada je reč o uspostavljanju kontrole nad celom Ukrajinom i izmeni međunarodnog poretka, zato je potrebno da se pripremimo za dug period teškog rada. Moramo da budemo realni i da shvatimo da ovo može da traje dugo, dugi niz meseci ili čak godina“, rekao je.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je od zemalja članica NATO da obezbede dodatno oružje njegovoj zemlji da bi se borila protiv ruskih snaga.

„Došao sam da tražim tri stvari – oružje, oružje i oružje. Što se brže bude isporučivalo to će se brže spasavati životi i izbegavati razaranja“, rekao je Kuleba po dolasku u sedište NATO u Briselu, gde će prisustvovati sastanku sa svojim kolegama iz zemalja članica Alijanse.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here