Svetska banka – Sporiji privredni rast u Srbiji

0
76

Privredni rast Srbije u ovoj godini biće malo usporeniji zbog globalne krize, ocenila je danas Kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Privredni rast Srbije usporiće se u 2022. na 3,2 sa ranije prognoziranih 4,4 odsto pod uticajem više ekonomskih kriza u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, navodi se u danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan Svetske banke.

Srbija se, kako je ocenjeno u izveštaju koji je objavila beogradska kancelarija Svetske banke, u velikoj meri oporavila od pandemije kovida-19, ostvarivši u 2021. rast realnog BDP od 7,4 odsto, podstaknutog snažnom privatnom potrošnjom i investicijama.

Svetska banka je upozorila da se posledice rata u Ukrajini negativno odražavaju na izvoz iz Srbije, kao i na strane direktne investicije, doznake i prihode od turizma, uz predviđanje da će Srbija držati makroekonomsku stabilnost uprkos naglašenim negativnim rizicima koji bi se mogli ostvariti u 2022.

„Inflacija je već u porastu, a može se očekivati i njeno dalje ubrzanje, baš kao i u drugim državama istočne Evrope, usled povećanja cena hrane i energenata na svetskom tržištu“, ukazuje se u Izveštaju.

Fiskalni deficit bi, kako se dodaje, mogao biti viši od projektovanog zbog usporavanja privrednog rasta i potrebe za većom javnom potrošnjom u formi subvencija i garancija kao podrške preduzećima iz sektora električne energije i gasa koja su pogođena krizom.

„Očekuje se da će privreda Srbije na srednji rok ostvarivati stabilan rast od oko tri odsto godišnje, što je slično stopi rasta zabeleženoj pre pandemije“, rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Ti izgledi, prema njegovim rečima, prevashodno zavise od spoljašnjih činilaca, kao što su rat u Ukrajini i globalna energetska kriza, ali i od brzine kojom Srbija bude sprovodila unutrašnje reforme sa ciljem finansijske konsolidacije svojih javnih preduzeća.

Slično kao i u slučaju Srbije, projekcije rasta korigovane su i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana, a prema novim analizama, stopa rasta će u regionu u 2022. iznositi 3,1 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here