Darko Trifunović – Amerika postavlja Rusiji zamku zvanu Ukrajina

0
253

Svojevremeno je Rusija podmetnula zamku za Ameriku i ta zamka se zvala Jugoslavija, a sada upravo vidimo šta Amerika radi Rusiji postavljajući joj zamku koja se zove Ukrajina, rekao je direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

Rusija je objavila u sredu, 13. aprila da zabranjuje da 398 članova Kongresa SAD i 87 kanadskih senatora uđu na njenu teritoriju kao meru odmazde na sličnu odluku koju je Vašington doneo prema Rusiji da bi je kaznio zbog njene invazije Ukrajine. Kakve bi još sankcije mogle da uvedu Rusija i SAD jedna drugoj te kakve posledice mogu proizvesti uvedene sankcije pitali smo direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darka Trifunovića.

“Kao reakcija na novi talas antiruskih sankcija koje je 24. marta preduzela administracija (američkog predsednika Džozefa) Bajdena protiv 328 poslanika Dume… kaznene ‘recipročne’ mere će biti preduzete protiv 398 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

SAD su istovremeno 24. marta blokirale svu imovinu koju 328 članova ruske Dume poseduju u SAD i zabranjeno im je bilo kakvo poslovanje sa građanima SAD. Državna duma ima 450 poslanika. Genadiju Timčenku, i drugima na listi sankcionisanih, zamrznuta je imovina u Sjedinjenim Američkim Državama, a američkim državljanima nije dozvoljeno poslovanje sa njima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo da je donelo iste mere protiv 87 kanadskih senatora čija imena su takođe objavljena. Otava je 24. marta uvela sankcije članovima Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Rusko Ministarstvo je objavilo da proteruje jednog diplomatu iz Ambasade Češke u Moskvi, kome je dato do subote da napusti zemlju. To je takođe odgovor na sličnu meru Praga u martu.

Poslednjih nedelja su mnoge zapadne zemlje proterale ruske diplomate kao odgovor na ofanzivu u Ukrajini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here