O tome ko će ući u istoriju ne odlučuju ni akademici ni političari koji bi da uđu u istoriju, rekao je Vladan Vukosavljević, bivši ministar kulture i informisanja komentarišući izjavu akademika Dušana Teodorovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliku šansu da uđe u istoriju kao predsednik tokom čijeg se mandata Srbija trajno okrenula ka Zapadu, rekao je akademik Dušan Teodorović. Navodeći da se u svetskoj politici odvijaju „tektonski poremećaji“, Teodorović je ocenio da više nije moguće da Srbija vodi spoljnu politiku „sedenja na dve, tri, četiri stolice“. Da li se slaže sa ocenom akademika Teodorovića pitali smo bivšeg ministra za kulturu i informisanje Vladana Vukosavljevića.

Govoreći o svetskoj politici i Srbiji u njoj akademik Dušan Teodorović je nedavno izjavio da je svakom mislećem čoveku jasno da se, nažalost, formira nova ‘Gvozdena zavesa’ te da su s jedne strane Putin, Lukašenko i neki drugi sateliti a s druge strane Zapad, Amerika, Kanada, Japan i razvijeni svet. Upitan šta će biti Vučićeva konačna odluka u vezi sankcija Rusiji, Teodorović je ocenio da Srbija “više mnogo ne odlučuje” i da misli da odluku neće doneti Vučić već neko drugi, a da će on morati da je izvrši. „Verujem da će Vučićeva odluka na neki način biti iznuđena i da će on na taj način predstaviti sankcije, ukoliko ih bude uvodio”, naveo je Teodorović.

Komentarišući „tektonske poremećaje“ o kojima je govorio Teodorović bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da tektonski poremećaji donose i tektonske promene, ali i da o tome ko će ući u istoriju ne odlučuju ni akademici ni političari koji bi da uđu u istoriju te da istorija nekog može da upamti po dobrom, izrazito negativno ili nešto između.