U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom

0
99

Srbija je uglavnom bila na pravoj strani istorije i te činjenice se podseća i danas na Dan pobede nad fašizmom.

U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, kao izaslanik predsednika Srbije, položila je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali. Kisićeva je predvodila  u ime Vlade Srbije i državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je vence na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu. Obeležavanje Dana pobede počelo je u subotu uveče Počasnom paljbom sa Kalemegdana.

U okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda, vence su položili i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici SUBNOR Srbije i potomci. Vence su, takođe, položili i ambasadori i predstavnici Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio je na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here