Ivan Pajović – Novi sistem e-fiskalizacije je pozitivan

0
66

Po mojem mišljenju novi sistem e-fiskalizacije je pozitivan jer se eliminiše mogućnost da se porez ne plaća pošteno, rekao je ekonomista Ivan Pajović.

Od prvog maja tekuće godine pokrenut je  novi sistem e-fiskalizacije, pri čemu se preko QR koda može skenirati račun kako bi se utvrdilo da li je validan. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije i dodao da se tako smanjuje mogućnost da se “kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza”. Koje su prednosti, a koje mane novog sistema e-fiskalizacije pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Gostujući u jutarnjem Dnevniku na RTS ministar Siniša Mali pričao je o novom sistemu e-fiskalizacije. Nema više potrebe da vas neko u ugostiteljskom objektu pita „Hoćete li da platite kešom ili karticom“, dakle, na vama je, gospodo, da mi date račun. A kako ću ja da platim, to je do mene – kaže Siniša Mali. Ako vas konobar, ipak, pita to „čuveno pitanje“, ministar finansija kaže da nema pravo na to. Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu toga (zavisi i koliko sve košta) da donesem odluku kako ću platiti – to je odgovor koji mušterija može dati, navodi Mali. Ovo je velika promena u Srbiji – kazao je Mali. Od 1. maja uvedene su  i e-fakture, podsetio je ministar Mali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here