Pavle Grbović – Problematično smejanje Ane Brnabić

0
150

Problematična je reakcija Ane Brnabić koja se usiljeno smeje kad god joj neko spomene da Srbija ima problem sa demokratijom, ocenio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Položaj Srbije na listi demokratskih zemalja iz godine u godinu je sve gori jer je kod nas prisutan autoritarni sistem vladavine na koji upozoravaju svetske organizacije poput Fridom hausa. Predsednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića zamolili smo da prokomentariše stepen demokratije u našoj zemlji.

Srbija je balkanska država koja je u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi, ukazuju podaci objavljeni u izveštaju nevladine organizacije Fridom haus pod nazivom “Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije”. Na osnovu navoda iz izveštaja Srbija, treću godinu zaredom ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime u kojima je, kako navodi Fridom haus, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene. Lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića zamolili smo da prokomentariše regresiju u kojoj se Srbija nalazi.

Izveštaj “Zemlje u tranziciji” organizacije Fridom haus zasnovan je na proceni stanja u ukupno sedam oblasti: demokratska vladavina na nacionalnom nivou, izborni proces, nezavisnost medija, civilno društvo, demokratska vladavina na lokalnom nivou, korupcija, pravosudni okvir i nezavisnost.

Prema zaključcima izveštaja Srbija je nazadovala u oblastima civilnog društva, nezavisnih medija i korupcije.

“Funkcioneri u hibridnim režimima oslanjaju se na taktiku zavadi pa vladaj da bi oslabili podršku građana opoziciji. Uzmite u obzir Srbiju: pošto nije uspela da postigne dogovor sa opozicionim strankama u vezi sa uslovima za aprilske izbore, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagovorila je neke od opozicionih grupa da potpišu sličan sporazum, čime ih je praktično ‘vazalizovala’ “, navodi se u tekstu.

Takođe, pominje se i pojava ad hok političkih i građanskih opcija čija je svrha, kako smatra Fridom haus, bila slabljenje protivnika naprednjaka.

“U međuvremenu, SNS je podržao zelenu političku opciju kako bi smanjilo podršku jačajućem ekološkom pokretu u zemlji. Konačno, mediji koji pružaju podršku SNS-u urušavali su jedinstvo unutar opozicionog saveza Ujedinjeni za pobedu Srbije, podstičući neslogu unutar bloka svakom objavljenom vešću. Ta taktika je glasove za druge partije pretvorila u izgubljene”, navedeno je između ostalog u izveštaju.

Ukupan učinak Srbije smanjen je sa 3,89 na 3,79, što procentualno znači nazadovanje sa 48 na 46 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here