Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

0
61

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom je predložen slobodan izvoz brašna. Sa druge strane, narednih 90 dana hleb Sava koštaće 3 dinara više nego do sada odnosno 49 dinara.

Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona, navodi se u saopštenju Vlade. Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi. Odlukom o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo uvedena su kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Sa druge strane, narednih 90 dana maksimalna cena hleba Sava je 49 dinara, što proizlazi iz nove uredbe koju je u utorak usvojila Vlada Srbije. Ovo je poskupljenje za tri dinara u odnosu na cenu koja je do sada važila. „Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 doneta je u cilju očuvanja stabilnosti pekarske industrije zbog povećanja ulaznih imputa za proizvodnju hleba, kao i radi zaštite životnog standarda građana Srbije“, navelo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, određuje se maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba od ovog tipa brašna. “Novom Uredbom ograničava se maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 49 dinara, što je povećanje od tri dinara u odnosu na dosadašnju Uredbu koja je istekla u utorak 10. maja, odnosno utvrđena je proizvođačka cena od 41,20 dinara”, navodi ministarstvo. Propisano je da privredni subjekti koji se bave proizvodnjom ove vrste hleba imaju obavezu da proizvedu i isporuče tržištu hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here