Milan Dumanović – Pravni sistem je u jako lošem stanju

0
111

Što se tiče pravnog sistema on je u jako lošem stanju, loše je i u sudstvu i u tužilaštvu a i u policiji, rekao je potpredsednik Novog policijsko sindikalnog saveza Milan Dumanović.

Pravda je spora li dostužna. Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović od 2016. godine dokazuju da nisu odali službenu tajnu i nedavno su prvostepeno oslobođeni optužbi. Milana Dumanovića, potpredsednika Novog policijsko sindikalnog saveza zamolili smo za komentar.

Viši sud u Beogradu oslobodio je u aprilu dvojicu bivših policajaca od optužbi za odavanje službene tajne, u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine kada je bio napadnut. Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu. Milana Dumanovića, potpredsednika Novog policijsko sindikalnog saveza, pitali smo da li je mogao da se normalno vrati na posao ili opstrukcije i dalje traju. Pitali smo ga i u kojem je stanju naš pravni sistem ali i policija.

“Sud je zaključio da Mladen Trbović i Milan Dumanović  nisu krivi za krivično delo odavanja službene tajne, jer tužilaštvo nije dokazalo da je nastupila štetna posledica po službu, odnosno MUP, što je bitan uslov za ovo krivično delo”, rekao je sudija Zoran Đorđević.

Na tu presudu Više javno tužilaštvo će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, rečeno je u Tužilaštvu. Javno je objavljena samo izreka presude bez obrazloženja, takođe zbog zaštite tajnosti podataka. Dumanović i Trbović su optuženi za krivično delo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima. Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode. Detalji optužnice nisu javno saopšteni.

Prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra 2016. naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here