Ivan Pajović – Ne zna se šta će biti sa snabdevanjem gasom

0
75

Kako će se dešavanja u Ukrajini odraziti na snabdevanje Srbije gasom još niko pouzdano ne zna, sve ostaje u sferi nagađanja, izjavio je ekonomista Ivan Pajović.

Situacija u Ukrajini potencijalno ugrožava i snabdevanje Srbije ruskim gasom od kojeg smo potpuno zavisni. O situaciji na polju snabdevanja gasom porazgovarali smo sa ekonomistom Ivanom Pajovićem.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, nakon što su te dve zemlje odbile da plate ovaj energent u rubljama, ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta i dodala da i pored te obustave imamo dovoljno gasa za naše potrebe. Ona je napomenula da ministarstvo i Vlada imaju planove i u slučaju da se obustavi isporuka gasa Srbiji i da ti planovi podrazumevaju trošenje gasa iz rezerve u Banatskom Dvoru, dopunu te rezerve ili zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije. Da li su ovi planovi realni i kako će se dešavanja u Ukrajini odraziti na snabdevanje Srbije gasom pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na snabdevanje Srbije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovič. Ona je ukazala na to da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država, i to u redovnim, dogovorenim količinama od šest miliona kubnih metara, dodavši da trošimo približno 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe.

Međutim, bez obzira na redovno snabdevanje, mi smo i ranije razmišljali šta možemo da uradimo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, odnosno prekida isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe, rekla je ona. Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i da nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora.

Mihajlović je izrazila nadu da se obustava gasa  neće desiti, ali je i napomenula da je naša država spremna i za takvu situaciju ukoliko do nje ipak dođe. Imamo nekoliko mogućnosti, odnosno opcija za koje smo potpuno spremni. Jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde imamo za sada za 21 dan samo u našem delu, dok u ruskom delu ima rezervi za još 22 dana, predočila je ona. Kako je objasnila, iz tog skladišta dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara i da se dodatno krene, ako je potrebno, u krizni plan broj dva, a to znači supstitucija gasa drugim energentom, što je obično mazut.

Prema njenim rečima, druga varijanta je da dopunimo skladište u Banatskom Dvoru, a treća zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, recimo u Mađarskoj i da razmišljamo o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom. Ona je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada je potrošnja na dnevnom nivou od 11 do 15 miliona kubnih metara.

Mihajlović je, govoreći o novom ugovoru sa Gaspromom, rekla da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora, naglasivši da moramo da obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine, jer u ovom trenutku svaka država brine za sebe. Kada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana, zaključila je potpredsednica Vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here