Kupus ne voli blizinu paradajza, pasulja, paprike ili jagode

0
115

Kupus je biljka koju svi rado gaje u bašti, ali i zdrava namirnica koja je uvek dobrodošla na našoj trpezi. Ali da bi uspela u našem vrtu nije dovoljno samo brinuti o uzgoju kupusa, već i o drugim biljkama koje se nalaze u neposrednoj blizini  i koje potencijalno mogu biti štetne po njega.

Udružena sadnja ima brojne prednosti, među kojima je i stvaranje raznolikosti u bašti. Baš kao što neke biljke mogu postojati ili koristiti jedna drugoj, postoje i neke prateće biljke koje su štetne kada su u neposrednoj blizini drugih. Udružena sadnja sa kupusom može imati višestruke koristi, pod uslovom da odaberete prave biljke. Prateća sadnja uopšteno ima prednost uštede prostora, pravilnog korišćenja hranljivih materija u zemljištu, upravljanja štetočinama i međusobne podrške kao u slučaju tri sestre, tri srodne biljke koje se mogu gajiti zajedno i jedna drugoj koristiti. Ova bašta „tri sestre“ se sastoji od tikve, pasulja i kukuruza.

Mnoge biljke sa jakim mirisom koriste se kao prateće biljke. To može biti zato što cvetovi biljke privlače korisne grabljivce ili biljka obezbeđuje stanište za ove dobre bube ili pojačana aroma može da odbije štetne insekte.

U svakom slučaju, biljke koje treba gajiti kao prateće u kombinaciji sa kupusom su: geranijum, koper, alijum i ruzmarin. Ruzmarin odbija kupusne muve, dok geranijum privlači i hvata kupusne gliste. Selen takođe može biti odlična biljka pratilac za kupus.

Kao što je pomenuto, kao što postoje biljke koje su korisne za kupus, tako postoje i one koje treba izbegavati. Kupus nikada ne treba saditi u blizini paradajza, pasulja, paprike ili jagode. U stvari, ovo važi za sve biljke iz porodice kapusnica, kao što su brokoli, kelj i karfiol.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here