Miodrag Zarković – Sukobi će stati kada se Ukrajinci opamete

0
343

Sukob u Ukrajini će prestati onog trenutka kada se Ukrajinci opamete i shvate da moraju da prihvate ruske uslove koji su razumni, rekao je novinar Miodrag Zarković.

Rusija ne veruje ukrajinskim mirovnim pregovaračima, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Komentarišući trenutnu situaciju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, Zaharova je u intervjuu za rusku državnu televiziju Rusija 24 rekla da princip „veruj, ali proveravaj“ više ne važi za ukrajinske pregovarače. „Ovde više nema ‘veruj i proveri’, već samo „proveri“ jer u te ljude već dugo nemamo poverenja“, rekla je Zaharova. Ona je takođe rekla da je Rusija spremna za “nedosledno ponašanje” Ukrajine tokom pregovora.  Novinara Miodraga Zarkovića pitali smo kakvi su izgledi da u skorije vreme rusko-ukrajinski pregovori donesu pozitivan ishod.

Marija Zaharova je napomenula da je pristup Kijeva pregovorima sa Rusijom osmišljen na isti način kao što je bio i za sprovođenje sporazuma iz Minska. Rat između Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus svetskih kompanija iz Rusije. Najmanje 2.104 civila su ubijena i 2.862 ranjena u Ukrajini od početka rata, prema procenama Ujedinjenih nacija, strahujući da je stvarni broj mnogo veći. Više od pet miliona Ukrajinaca je pobeglo u druge zemlje, a više od sedam miliona je interno raseljeno, saopštila je agencija UN za izbeglice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here