Na Svetski dan zaštite životne sredine festival KRNJART

0
68

Pokret Novi optimizam poziva sve zainteresovane da 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, izađu u prirodu i pridruže se festivalu KRNJART u dunavskom amfiteatru leve obale Dunava – naselje Braća Marić, ul. Igora Vasiljeva, kod rampe. Kao podsećanje na početak borbe za Revu Udruženje građana „Bela čaplja 1165“ poziva sve raspoložene građane da se okupe u Krnjači, u subotu 21. maja, kod rampe u ul. Igora Vasiljeva i zajedno prošetaju do Reve.

 EkoKultArt festival KRNJART, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, Udruženja građana “Bela čaplja 1165”, Udruženja građana “Komšija” – Krnjača, Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i Građanskih inicijativa, biće održan na dunavskom nasipu u Krnjači, u nedelju, 5. juna, od 16 do 22 časa.

Na Dan zaštite životne sredine biće obeležena i prva godišnjica “Bitke za Revu” sa istrajnim komšijama koji su, uz pomoć sugrađana i prijatelja iz cele Srbije, udruženo i solidarno uspeli da se izbore da se zaustave kamioni koji su besomučno istovarali građevinski otpad u predeo izuzetnih odlika od međunarodnog značaja, koji je i dom za više od 130 strogo zaštićenih vrsta ptica.

Ujedno, ovogodišnji KRNJART se fokusira na važnost brige o mentalnom zdravlju u “post-kovid dobu”. Iako je pandemija kovid-19 naizgled za nama, i dalje je i te kako osećamo, a čini se da su njene posledice po mentalno zdravlje teže i dugotrajnije no na fizičko. Zato, nakon dve godine slušanja “Ostanite kod kuće”, pokret novi optimizam vas poziva da IZAĐETE IZ KUĆE!

Organizacije okupljene oko KRNJART festivala prirediće uživanje u prirodi uz “Balkansku lavinu” – bubnjare Dragoljuba Đuričića, violinu virtuoza Mileta Miroslava (Dojkova), performans savremene cirkuske trupe “Inex cirkus teatar”, otvorene razgovore, „Ča,Ča,Ča“, „opasuljivanje”, okrepljivanje, svirku “(Ne)normalnih” u čast Vlade Divljana, i druge propratne saržaje.

Novi Optimizam, pak, ponudiće i platformu za promovisanje dobrih primera solidarnosti i optimizma, ali i postavljanje važnih pitanja koja se tiču razvoja lokalnih zajednica i očuvanja životne sredine. Tako će predstavnici Udruženja građana „Bela čaplja 1165“ i Udruženja građana „Komšija“ predstaviti  svoju dosadašnju borbu i planove za zaštitu leve obale Dunava uz poseban osvrt na očuvanje bare Reva, viziju “Dunavskog parka” ali i planove za izgradnju kanalizacije; stručnjaci iz Nacionalne ekološke asocijacije govoriće o realnom stanju životne sredine u Srbiji; Građanske inicijative prirediće radionice na kojima će se pričati o posledicama kovida na mentalno zdravlje.

Kao podsećanje na prvu protestnu šetnju i početak borbe za Revu, „Bela čaplja 1165“ poziva sve raspoložene građane da se okupe u Krnjači, u subotu 21. maja, kod rampe u ul. Igora Vasiljeva, (gde će i festival KRNJART biti održan) i zajedno prošetaju do Reve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here