Mnogo problema u upotrebi novih fiskalnih kasa

0
171

Zastupnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon rekla je da ima mnogo problema u upotrebi novih fiskalnih kasa i da Ministarstvo finansija i Poreska uprava nemaju razumevanja, već na silu žele da uvedu e-fiskalizaciju.

Prema Zakonu o fiskalizaciji svi poreski obveznici, osim poljoprivrednika koji prodaju robu na pijaci i pijačnih prodavaca koji pregovaraju o izuzeću, bili su dužni da od 1. maja promet registruju preko novih fiskalnih uređaja kojima se promet u Poreskoj upravi registruje u realnom vremenu. Međutim, od početka primene novog modela primećeno je mnogo problema. Zastupnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon je rekla da ima slučajeva da nove fiskalne kase čak ne mogu ni da saberu iznos, da često platne kartice ne “prolaze” kroz kasu zbog čega prodavci gube kupce. “Država na silu hoće da uvede e-fiskalizaciju uprkos mnogo tehničkih problema. Skandalozno je da neke kase nisu u stanju ni da saberu iznos”, rekla je Amon.

Amon je rekla da Poreska uprava nije predvidela šta će da rade poreski obveznici za vreme dok je kasa u slučaju kvara u servisu, jer upotreba starih kasa u tom periodu po zakonu nije dozvoljena pa privrednicima ostaje mogućnost da rizikuju i plate kaznu ili obustave rad u tom periodu. Dodala je da je priča da privrednici neće imati dodatnih troškova netačna jer umesto troška od oko 500 dinara za internet, tu uslugu sada plaćaju 2.000 mesečno.

Preduzetnici su rekli da je trebalo da privrednicima bude dozvoljen period prilagođavanja i savetovanja, umesto što ih kažnjavaju sa 100.000 dinara do milion dinara zbog toga što iz tehničkih razloga ne mogu da koriste nove uređaje ili im još nisu isporučeni iako su se na vreme prijavili. Ljudi su izbezumljeni od straha da ne pogreše nešto u evidentiranju prometa preko novih kasa, a pritisak kaznama na male i srednje privrednike je veći nego na velike trgovačke kuće koje su i 5. maja izdavale račune sa starih kasa. Preduzetnici zameraju i to što prilikom izrade Zakona o fiskalizaciji niko od privrednika nije konsultovan kako bi se našla rešenja koja odgovaraju praksi.

Dodatni problem stvara i to što je nakon što je počela primena Zakona o fiskalaizaciji, 12. maja promenjen Pravilnik o fiskalnim računima koji je  donet 28. aprila i za razliku od starih kasa sada je način evidentiranja vrste plaćanja za određene delatnosti takav da se ne vidi šta je plaćeno karticom, šta kešom ili čekom, pa će poreski obveznik morati da vodi dodatnu evidenciju, a novi fiskalni uređaji nisu programirani za sve opcije poslovanja, pa je bilo problema i sa vaučerima. Osim toga, sada i omladinske zadruge članarinu moraju evidentirati preko fiskalnih uređaja, a na primer, firmama koje imaju ugovor sa pumpama o snabdevanju gorivom fiskalni račun nije validan do konačnog, na kraju meseca, kada se prethodni storniraju.

Sada postoje dve grupe poreskih obveznika, jedna koja je zbog problema u vezi sa fiskalnim kasama obustavila rad i druga koja je nastavila rad na staroj fiskalnoj kasi iako zakon ne predviđa takvu mogućnost. Ministar finansija Siniša Mali je juče rekao da je poslednjih desetak dana bilo 760 terenskih kontrola u primeni fiskalnih kasa i da su 143 objekta zatvorena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here