Potpisan Plan o zaštiti „dece ulice“

0
69

Visoki zvaničnici iz raznih resora potpisali su danas Plan o zaštiti dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić potpisali su danas Plan o zaštiti dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja. Na inicijativu ministra Aleksandra Vulina, 2014. godine, u vreme kada je bio ministar rada, započet je rad na rešavanju ovog problema i svim centrima za socijalni rad naloženo je tada da formiraju lokalne intersektorske timove za zaštitu dece koja žive i rade na ulici kako bi se efikasnije rešavao njihov problem. Rezultat zajedničkog rada je i Plan, koji je potpisan danas.

Ministar unutrasnjih poslova Aleksandar Vulin je naglasio da  kada slučaj dece s ulice dođe do policije obično je već kasno te da se zato mora raditi na prevenciji. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić je poručila da je država odlučna da spreči zlostavljanje dece. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac ukazala je na zakonske okvire za zaštitu dece koji važe u Republici Srbiji. Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović je naglasio da moramo zaštititi svu decu na ulici. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da u Beogradu ima najvise dece koja rade na ulici pa je izneo uverenja da se radi  na rešenjima za taj problem.

„Plan je značajan jer omogućava interresornu saradnju i pomaže da deca dobiju potpunu zaštitu. Jedno je trenutna reakcija, sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima kako bi oni postali dobri i ugledni članovi zajednice. Nijedno dete ne zaslužuje da bude na taj način zapostavljeno kao što su deca koja se nalaze na ulici. Plan je da obezbedimo brzu i efikasnu intervenciju svih nas koji smo potpisnici, kako bismo sprečili da deca postanu žrtve”, zaključio je Vesić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here