Teša Tešanović – Režim pravi odstupnice da mora da uvede sankcije Rusiji

0
70

Mislim da režim Aleksandra Vučića sprema odstupnice za slučaj da mora da uvede sankcije Rusiji, rekao je novinar Teša Tešanović.

Režimski mediji glorifikuju Rusiju ali po potrebi je i napadaju. Da li je negativno izveštavanje provladinih tabloida uvodi u uvođenje sankcija Rusiji popričali smo sa novinarem Tešom Tešanovićem.

Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, rekao je da mu izgleda da bi naslovi u provladinim novinama mogli da budu priprema da Srbija jednog dana može da uvede sankcije Rusiji. S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je suviše rano za izvođenje tog zaključka. „Ovo (naslovi provladinih novina) mi više deluje kao spuštanje tenzija, sa pripremanjem stanovništva da je moguće uvesti Rusiji sankcije. To bi bilo izvedeno tako da izgleda kao da nije (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić izdao (predsednika Rusije Vladimira) Putina, nego je Putin izdao Vučića“, kazao je Švarm za agenciju Beta. Koliko su ovakve prognoze realne pitali smo novinara Tešu Tešanovića.

To „pripremanje javnosti“ za uvođenje sankcija Rusiji  moguće je jedino kroz medije, jer je to politički zaokret, pošto se „do juče vodila proruska politika“, a sada se treba okrenuti na drugu stranu, ka Zapadu i onda mora da se pripremi stanovništvo, to jest, biračko telo, dodao je on.

“Nažalost, u medijskoj sferi često imamo takav pristup i prema Rusiji i prema zapadnim silama. Malo se vodi kampanja protiv jednih, malo protiv drugih, pa se onda vodi afirmativna kampanja na jednu stranu, pa na drugu. Kao što se balansira u diplomatskoj sferi, tako se i mediji često ponašaju na neprimeren način prema bilo kojoj velikoj sili, a time se ništa ne postiže”, rekao je Dragomir Anđelković za agenciju Beta.

“Putin nije rekao da podržava nezavisnost Kosova niti da je prihvata, nego da je Zapad srušio međunarodno pravo time što je podržao deklaraciju o nezavnosti lažne države Kosovo. Samim tim Rusija više neće da se drži onog dela međunarodnog prava koji Zapad ne poštuje. Ništa nije rekao što direktno nas ugrožava, a to se interpretira na pogrešan način”, naveo je Andjelković.

Dodao je da mediji “često interpretiraju političke situacije na svoj način”.

“Od 2014. godine kada je Krim ušao u sastav Rusije do afere sa navodnim ili stvarnim ruskim špijunom, a istih takvih kampanja je bilo i protiv Zapada”, kazao je Anđelković.

Ocenio je i da bi uvođenje sankcija Rusiji bio loš potez, osim ako se Beograd ne dogovori sa Zapadom oko rešenja za Kosovo i Metohiju i za Republiku Srpsku.

Na naslovnim stranama tabloida, koji su ranije iznosili proruske stavove, objavljeni su naslovi “Goli interes”, “Putin zabio nož u leđa Srbiji”, “Putin igra na Kosovo”, “Putin priznaje Kosovo”, a sve zbog izjave predsednika Rusije u kojoj je rekao da Donjeck i Lugansk imaju pravo na nezavisnost kao i Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here