Mlađan Đorđević – SNS je mafijaška stranka koja je zarobila Srbiju

0
140

Srpska napredna stranka je mafijaška stranka koja je zarobila Srbiju,  izjavio je Mlađan Đorđević, predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“, komentarišući to što je SNS iz budžeta prošle godine dobio više od milijardu dinara.

Srpska napredna stranka je samo u prošloj godini dobila iz budžeta više od milijardu dinara. Kada se na to dodaju prilozi fizičkih lica i oduzmu rashodi, deluje i da su naprednjaci bez konkretnog „biznisa“ praktično uspeli da zarade više od 420 miliona dinara ili oko 3,6 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj SNS za 2021. godinu. O koliko velikoj zaradi se radi, možda najbolje pokazuje podatak da је SPS kao druga najveća stranka u istom periodu bila u plusu od “svega” 75.000 evra. Opozicije nakon bojkota izbora u 2020. godini nije bilo u parlamentu, a kajmak je pokupila Srpska napredna stranka. Sa više od dve trećine poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, naprednjaci su po tom osnovu dobili ubedljivo najviše novca za redovan rad. Kako komentariše tako velika zahvatanja iz budžeta za rad stranaka pitali smo Mlađana Đorđevića, predsednika narodnog pokreta „Oslobođenje“.

Samo iz republičkog budžeta za redovan rad SNS je dobio oko 910 miliona dinara, a još oko 10 miliona iz pokrajinske kase. Kada se na to doda i novac iz lokalnih budžeta, na račun naprednjaka u prošloj godini leglo je tačno 1.048.123.628 dinara.

Sa novcem iz budžeta za izbore u nekoliko lokalnih samouprava i prilozima fizičkih lica, ukupni prihodi SNS u prošloj godini iznosili su 1.059.024.807 ili oko devet miliona evra.

Zanimljivo je da, prema zvanično objavljenom finansijskom izveštaju, ni dinar prihoda nije stigao od članarina, a među donatorima navodno nije bilo ni pravnih lica, odnosno privatnih preduzeća.

U isto vreme naprednjaci su naravno i trošili novac i to u ukupnom iznosu od 634.168.505 dinara ili oko 5,4 miliona evra. Toliko su bar prijavili.

Najveći izdaci su im bili režijski i tekući troškovi, na koje je otišlo oko 408 miliona dinara. Druga najveća stavka bili su troškovi za stručno usavršavanje i međunarodnu saradnju (oko 85 miliona dinara), a potom slede troškovi reklamnog materijala (oko 49,5 miliona) i izdaci za zarade (oko 48 miliona).

Kada se od ukupno uplaćenog iznosa iz budžeta oduzmu svi prihodi i rashodi, dobija se računica da im je ostalo viška oko 425 miliona dinara ili 3,6 miliona evra. I to je “čista” zarada naprednjaka u prošloj godini.

I u prethodnoj godini fizička lica donirala su rad SNS i to u iznosu od oko 10,9 miliona dinara. To i nije tako velika suma, imajući u vidu da je SNS u 2021. prihodovala više od milijardu dinara. Kako je ranije pisao CINS, od 2012. do 2019. građani su naprednjacima donirali 764 miliona dinara ili oko 109 miliona u proseku godišnje. Ako je verovati podacima objavljenim u finansijskom izveštaju ispostavlja se  da su simpatizeri SNS u 2021. podbacili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here