Vladan Vukosavljević – I jedan napad na predstavnike medija je previše

0
149

I jedan napad na predstavnike medija je previše, a nažalost ima ih mnogo više, izjavio je bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Napadi na novinare su gotovo svakodnevni, ali se stiče utisak da se zapravo radi o suptilnijim oblicima pritisaka i pretnji, koji se teže primećuju, a kako svedoče pojedini novinari, nepoverenje u institucije je jedan od glavnih razloga zbog čega te pritiske ne prijavljuju. Bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da predstavnici medija moraju da uživaju pun obim zaštite te da državni organi u njihovoj zaštiti moraju biti mnogo efikasniji.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) razgovarali su sa predsednikom Opštine Grocka Draganom Pantelićem i urednikom portala Žig info Željkom Matorčevićem o slučaju napada na urednika tog lista 2018. godine, za koji napadači nisu otkriveni. Iz tog udruženja su na sastanku istakli da je obnavljanje istrage o prebijanju Matorčevića i otkrivanje napadača nešto za šta će se zalagati i u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Stalne radne grupe za bezbednost novinara, navodi se u saopštenju UNS-a. Bivšeg ministra za kulturu i informisanje Vladana Vukosavljevića zamolili smo da prokomentariše razvoj događaja u slučaju Željka Matorčevića i na kojem je stepenu bezbednost novinara u Srbiji.

Urednika portala Žig Info Željka Matorčevića je 9. oktobra 2018. godine napao muškarac koji ga je prvo udario pesnicom u lice, a zatim šutirao dok se nalazio na zemlji. Zbog slomljene jagodične kosti urednik Žig infa proveo je nedelju dana u bolnici. Dva meseca nakon prebijanja Matorčevića zapaljena je kuća Milanu Jovanoviću, saradniku Žig infa. Sudski postupak je vraćen na prvostepeno suđenje nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je kao nalogodavac nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović, osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. Ponovo se sudi i optuženom za izvršenje Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu, kao i Vladimiru Mihailoviću, koji se tereti da je posredovao u pronalaženju izvršioca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here