Vučić danas položio zakletvu

0
67

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, čime je započeo još jedan petogodišnji mandat.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu. Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu. Pre polaganja zakletve predsednik Vučić se obratio građanima koji su se okupili ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta biti izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Mandat predsednika Srbije prestaje kad istekne vreme na koje je izabran, a može prestati i pre tog vremena ukoliko podnese ostavku ili ako bude razrešen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here