Čedomir Stojković – Prestanimo da budemo društvo prevaranata

0
184

Mi treba da prestanemo da budemo društvo prevaranata, izjavio je advokat Čedomir Stojković povodom činjenice da su sindikati slabi a da je u Srbiji oko 400.000 radnika prijavljeno na minimalac.

Na ugovoru o radu im stoji zarada znatno ispod zakonom propisane minimalne, ali im na račune ipak “ležu” minimalci. Država kao poslodavac sa kojim su potpisali takve ugovore, svakog meseca “dotira” čistačicama u školama, domarima i drugom pomoćnom osoblju, iznose do minimalne zarade. Strah ovih zaposlenih da im se penzijski doprinosi uplaćuju na plate navedene u ugovorima, a ne na iznose uvećane do minimalca, prema navodima iz Ministarstva prosvete je – neosnovan. Kako je portalu N1 rečeno u ovom ministarstvu, niko u prosvetnom sistemu ne prima plate manje od minimalca, na koji se obračunavaju i plaćaju i obavezni doprinosi. Neka istraživanja govore da je više od 400.000 radnika u Srbiji prijavljeno na minimalac, pa smo advokata Čedomira Stojkovića zamolili da prokomentariše u kakvom je stanju sindikalna borba u Srbiji i o čemu govori rekordan broj prijavljenih na minimalne zarade.

„Niko u prosvetnom sistemu ne prima plate manje od iznosa koji je utvrdila Vlada Srbije u dogovoru sa Socio-ekonomskim savetom, odnosno – nema zarade manje od minimalca, zato što se, u skladu sa zakonom, svima oni kojima je zarada po obračunu ispod minimalne zarade isplaćuje dodatak do minimalne zarade“,  kažu za portal N1 u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zaposlenima koji primaju dodatak do iznosa minimalca doprinosi se, ističu u ovom ministarstvu – obračunavaju i isplaćuju na iznos minimalne zarade.

“U prosvetnom sistemu zaposleno je ukupno 110.147 osoba. Od ovog broja 22.514 zaposlenih je pomoćno osoblje – čistačice, domari, tehničko osoblje, što je 20,44 odsto od ukupnog broja zaposlenih”, navode u Ministarstvu prosvete.

Plate pomoćnog osoblja u ustanovama obrazovanja, kako ističu, u zavisnosti od časova rada, su u rasponu od 32.100 do 37.000 dinara, uvećane za minuli rad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here