Miroslav Parović – Abazović po meri Đukanovića i Vučića

0
82

Dritan Abazović je izabran za premijera od strane Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića kako bi s jedne strane smirio tenzije u politici i kako bi ih, s druge strane, oprao od kriminalnih poslova kojim se bave, izjavio je Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, izjavio je posle razgovora sa patrijarhom srpskim Porfirijem na Ostrogu, da je njegova želja da ova vlada stavi tačku na pitanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Abazović je rekao da ne postoji nikakva dramatizacija po pitanju Temeljnog ugovora i da je to obaveza države koja treba da se završi. Izrazio je nadu da će se ovo pitanje završiti na lep način kako je to učinjeno sa ostalim verskim zajednicama. Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta pitali smo zašto Vlada Crne Gore jedino sa Srpskom prvoslavnom crkvom ima problem da potpiše temeljni ugovor.

Više od deset godina traju pregovaranja o Temeljnom ugovoru kojim država Crna Gora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) treba da precizira imovinsko-pravne odnose. Očekivanja da će se taj proces ubrzati nakon smene vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i izbora Vlade Zdravka Krivokapića, bliske SPC-u, pokazala su se neopravdanim. Međutim, novi premijer Crne Gore Dritan Abazović je posle razgovora s patrijarhom srpskim Porfirijem izneo želju da njegova vlada potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

Prema tekstu, objavljenom u crnogorskim Vijestima, budući Temeljni ugovor ima 20 članova. U tekstu se, između ostalog, navodi da će u slučaju vođenja krivičnog postupka ili istrage protiv sveštenika, nadležni organi o tome prethodno obavestiti nadležnog arhijereja. Takođe, predviđeno je da nadležni u Crnoj Gori neće razmatrati zahteve za izgradnju verskih objekata koji nemaju pisano odobrenje nadležnog eparhijskog arhijereja. Nacrtom je predviđeno da SPC ima pristup sredstvima javnog informisanja, a dodatno se precizira da je dužnost sredstava informisanja da “verodostojno, objektivno i bez diskriminacije obaveštavaju javnost o stavovima i delatnostima Crkve”. U jednom od članova piše i da će pravoslavna verska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između države i SPC-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here