Proređivanje cvetova jabuke

0
48

Proređivanje cvetova jabuke ima niz pozitivnih efekata na redovnu rodnost i kvalitet plodova, a jedna od prednosti ranog proređivanja jeste mogućnost da se tretman ponovi bioregulatorima u kasnijim fazama razvoja mladih plodova.

Proređivanje može da se obavlja u različitim fazama cvetanja i porasta plodova jabuke u zavisnosti od cilja. Nakon junskog opadanja plodova, mali je efekat proređivanja na otklanjanje alternativnog rađanja. U uslovima gde prolećni mrazevi ne predstavljaju opasnost, najbolje je obaviti proređivanje cvetova i/ili cvasti. Proređivanje cvetova jabuke ima niz pozitivnih efekata na redovnu rodnost i kvalitet plodova, a jedna od prednosti ranog proređivanja jeste mogućnost da se tretman ponovi bioregulatorima u kasnijim fazama razvoja mladih plodova. Na taj način moguće je sačuvati asimilate koji bi bili utrošeni na razvoj suvišnih plodova. Rano proređivanje je rizično, jer ne mogu tačno da se predvide pojave kasnih mrazeva, intenzitet zametanja plodova i prirodnog opadanja. Ako se proređivanje radi samo zbog popravke kvaliteta, uklanjanja oštećenih i loše razvijenih plodova može da se obavi i nakon junskog opadanja. Ipak, kod jabuke i kruške, proređivanje najviše efekta ima ako se obavi najkasnije do četiri nedelje pre berbe. Kod ranih sorti, probirna berba može da utiče na znatno poboljšanje kvaliteta preostalih plodova i obrazovanje pupoljaka za narednu godinu.

Direktni cilj hemijskog proređivanja jeste povećanje krupnoće ploda. Veliki broj plodova na stablu obično je praćen visokim udelom sitnih plodova. Preveliki broj plodova takođe može da utiče na lošiju obojenost, manji sadržaj suve materije i ostalih komponenti ukusa, kao i lošiju skladišnu sposobnost. Ovi negativni efekti su posledica nepovoljnog odnosa broja listova i plodova. Za optimalnu veličinu i kvalitet ploda neophodno je oko 30 listova po plodu. Proređivanje plodova povećava odnos list/plod, tako što se povećava površina lišća dostupna preostalim plodovima.

Plodovi jabuke mogu biti dobro obojeni jedino ako je snabdevanje ugljenim hidratima optimalno. Hemijsko proređivanje, generalno, dovodi do bolje razvijenosti i intenziteta pokrovne boje. Osim toga što hemijsko proređivanje dovodi do povećanja prosečne mase plodova, veoma je značajan i uticaj na oblik (izduženost), posebno kod sorti tipa crvenog delišesa. Povećanje mase i bolja obojenost plodova obično je praćeno većim sadržajem šećera i kiselina. Prema tome, pored izgleda ploda, proređivanje doprinosi i boljem ukusu. Proređivanjem sadržaj rastvorljive suve materije može da se poveća za 2-3%, a sadržaj kiselina za 10-20%.

Povećanje prosečne mase ploda je izvesno nakon hemijskog proređivanja, ali ne i efekat na čvrstinu i brzinu razlaganja skroba u procesu sazrevanja. Zato se savetuje da se u fazi sazrevanja prigodnim metodama redovno prate parametri zrelosti i berba obavi u optimalnom momentu. Može se očekivati bolji kvalitet ploda, jer je sadržaj šećera i kiselina u plodovima povećan. Hemijskim proređivanjem u kombinaciji sa dugom rezidbom postiže se ekstra kvalitet plodova jabuke sorte breburn i prinos od 50 t/ha hektaru u četvrtoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here