Čedomir Stojković – Srbija će biti velika budala ako ne shvati šta je logično da uradi

0
504

U međunarodnim odnosima ne postoji moram, ali će Srbija biti velika budala ako ne shvati šta je logično da uradi, rekao je advokat Čedomir Stojković odgovarajući na pitanje da li će doći trenutak u kojem će Srbija morati da uvede sankcije Rusiji.

Srbija u spoljno političkom smislu pokušava da sedi na dve ili tri stolice, ali takva politika je prevaziđena jer Zapad očekuje od Srbije da jasno pokaže na čijoj je strani. Advokat Čedomir Stojković je primetio da međunarodna politika nije zasnovana na moranju, ali da svaki potez nosi određene posledice i da će Srbija postupiti budalasto ako se bude svrstala na stranu Rusije koja je nesumnjivi agresor prema Ukrajini.

 „Nije dovoljno samo reći “mi potpisujemo nešto”, a onda se jednostavno izvući i reći – mi dalje nećemo. Sada se traži apsolutno konsekvenstnost i solidarnost od strane Srbije i na kraju krajeva to je pitanje verodostojnosti Srbije u pogledu EU”, izjavio je poslanik Bundestaga Josip Juratović, koji je i predsednik odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu i član vladajuće SPD. On kaže da je potreban jasan stav Srbije na čijoj je strani – da li štiti vrednosti ruskog predsednika Vladimira Putina ili vrednosti slobodnih demokratskih zemalja i navodi da je na sastanku nemački kancelar dao apsolutno jasan signal šta Nemačka i EU očekuju od Srbije po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini. Advokata Čedomira Stojkovića pitali smo da li misli da će doći trenutak u kojem će Srbija morati da uvede sankcije Rusiji.

Osmatrajući aktuelnu političku situaciju u Srbiji imam dojam da vlada Republike Srbije govori EU o tome da  ona želi u Evropsku uniju, međutim, procesi i reforme koja ona treba da sprovede su prespori i dobija se dojam da se Srbiji baš i ne žuri.

Na političkoj sceni postoji više Srbija, jedna Srbija po uzoru na Evropsku uniju, druga Srbija za građane Srbije, a treća Srbija za takozvane svetske sile. U međuvremenu je to sve uočljivije, što i stvara i ogromno nepoverenje prema politici Srbije, rekao je Josip Juratović, upitan kojim će putem, prema njegovom mišljenju, krenuti Srbija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here