Dragana Trifković – Radnici u Srbiji imaju ista prava kao žene u Saudijskoj Arabiji

0
137

Prava radnika u Srbiji su ista kao prava žena u Saudijskoj Arabiji ili ona su tolika koliko slobode imaju mediji u Severnoj Koreji, rekla je Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije.

U vreme Jugoslavije radnici su imali sva prava koja su tokom tranzicionih godina postepeno gubili. Radnici su danas ostavljeni na milost i nemilost kojekakvim investitorima koji očekuju da se besplatno prekovremeno radi, a sindikati su svedeni na puku formu koja maltene ne služi ničemu, tako da radnicima preostaje da se sami bore za svoja prava, smatra Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsedavajuća Socijalno-ekonomskog saveta Darija Kisić izjavila je da je u toku 2021. godine inspekcija rada obavila ukupno 63.670 nadzora, kao i da je nešto više od polovine bilo u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Kisić je na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je predstavljen izveštaj Inspektorata za rad za 2021. godinu, rekla da je prilikom inspekcijskih nadzora utvrđeno da je nešto više od 5.200 radnika radilo u sivoj zoni. Kakva su prava radnika, zamolili smo da prokomentariše Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić istakla je  da je više od 60 odsto radnika, za koje je utvrđeno da su radili u sivoj zoni, posle inspekcijskog nadzora zaposleno na neodređeno vreme.

Kisićeva je rekla da cilj inspekcijskih nadzora “nisu represivne mere”, već “sprovođenje svih mera koje će usloviti povećanje efikasnosti bezbednosti i poboljšanje uslova rada radnika”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here