Saradnje Srbije i Ekvatorijalne Gvineje

0
137

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su poljoprivreda i odbrana dva najznačajnija polja saradnje Srbije i Ekvatorijalne Gvineje i najavila da će dve zemlje potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane i namenske industrije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Palati Srbija sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom. Nakon sastanka ona je rekla da će tokom dana biti završeni pregovori oko sporazuma o saradnji u oblasti odbrane i namenske industrije, kao i da će on biti potpisan tokom posete Mangea Srbiji. Premijerka je zahvalila Mangeu na principijelnoj podršci njegove zemlje po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ističući da je Ekvatorijalna Gvineja ostala pri tome da u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava i da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Premijerka je zahvalila na poseti Srbiji i nastavku razgovora između dve zemlje koji su započeti prošle godine kada je Beograd bio domaćin konferencije Pokreta nesvrstanih na kojoj je učestvovao ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje.

Potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodor Obijang Ngema Mange istakao je da je Srbija veoma važan partner Ekvatorijalnoj Gvineji i dodao da ta država želi da nastavi i produbi saradnju sa Srbijom u ključnim oblastima za razvoj, pre svega u poljoprivredi i odbrani. Iza Ekvatorijalne Gvineje i Srbije su duge staze prijateljstva, a naše dve zemlje su do sada potpisale niz značajnih sporazuma na obostrano zadovoljstvo, rekao je Mange.

Potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje je rekao da svet trpi veliku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, pre svega kada je reč o hrani, navodeći da Ekvatorijalna Gvineja uvozi hranu i da skok cena predstavlja veliki problem za stanovništvo te zemlje koje trpi zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Želimo da razgovaramo sa našim prijateljima iz Srbije da li možemo da dođemo do određenog rešenja i kako da obezbedimo određene proizvode, dodao je potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje. Mange je zahvalio Vladi Srbije na odluci da se uspostavi sistem onlajn viza što će olakšati poslovnim ljudima posete toj zemlji. On je napomenuo da Ekvatorijalna Gvineja ima veliki potencijal u oblasti turizma i da onlajn sistem viza može da doprinese i razvoju te privredne grane u toj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here